Trei români din Anglia descoperă că în fotografia de pe pachetele de țigări este tatăl lor. Familia cere despăgubiri de un milion de euro

Trei cetățeni care locuiesc în Anglia au descoperit cu uimire că o fotografie de-a tatălui lor se află pe milioane de pachete de țigări din Uniunea Europeană, fotografia fiind făcută în perioada în care tatăl celor trei bărbați se afla internat la Spitalul Inimii din Cluj Napoca.

Conform Mediafax, persoana din imaginea de pe pachetele de țigări a decedat acum doi ani ,însă, în urmă cu câteva săptămâni, câțiva prieteni ai celor trei români din Anglia au descoperit că persoana din imagine este o cunoștință de-a lor, arătându-le astfel celor trei fii ai bărbatului imaginea.

Acum două trei săptămâni au constatat apariţia pozei. A fost o întâmplare pentru că în momentul în care au aflat, practic nu au aflat ei direct, au venit nişte prieteni în vizită «Bună ce faci? Uite ce am cumpărat din Anglia», ei fiind în Anglia, de la un magazin. «Asta e a lui taică-tu?» Exact aşa s-a întâmplat. Poza circulă pe pachetele de ţigări şi din România şi din Uniune. Acea poză de pe pachetele de ţigări e una şi aceeaşi cu pozele pe care le avem noi în timpul vieţii, adică trăsăturile sunt în proporţie de 100% acelea. Noi urmează să facem demersul spre Spitalul Inimii din Cluj Napoca unde a fost internat, coincidenţa este mult prea mare pentru că în momentul în care a apărut directiva, el a fost internat şi a avut anestezie totală şi a fost intubat şi tot ce presupune asta. Familia îl recunoaşte, prietenii îl recunosc, prietenii care l-au văzut de puţine ori îl recunosc de pe pachetul respectiv şi noi vrem acum de fapt, ce ne interesează, să vină cineva cu o probă, că e de la minister că e de la Consiliul Uniunii, să ne prezinte originalul fotografiilor făcute“, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Adrian Cuculis, care se ocupă de acest caz.

În urma acestei descoperiri, fiii bărbatului din imaginea de pe pachetele de țigări au decis să dea în judecată Uniunea Europeană, cerând astfel daune morale în valoare de un milion de euro.

O să mergem să dăm în judecată instituţiile abilitate, chermăm în garanţie pe cine considerăm în aşa fel încât să obţinem informaţiile respective. Deocamdată suntem în stadiul ante-procesual, facem adrese, primim răspunsuri. Familia nu a avut nicio pretenţie financiară în principal. După ce am stat de vorbă, au spus ok, am cuantificat daunele morale la un milion de euro“, a mai declarat avocatul celor trei români.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Imaginea de pe pachetele de țigări se pare că face parte dintr-un proiect de 600.000 de euro prin care Uniunea Europeană a încercat să combată fumatul prin diminuarea cumpărării pachetelor de ţigări, proiectul fiind extins către toate ţările. România a avut obligaţia să introducă în legislaţia internă această directivă europeană.

Dacă se va dovedi că lucrurile stau aşa, inclusiv Uniunea Europeană o să aibă o problemă pentru că va trebui să regândească directiva respectivă“, a mai adăugat avocatul Adrian Cuculis.

Cu toate acestea, Comisia Europeană declară că pentru aceeași imagine alte 60 de persoane din Uniunea Europeană au reclamat același lucru.

“Putem afirma cu siguranţă că persoana din acea imagine nu este cel pe care familia din Hunedoara pare să-l recunoască şi orice asemănare între cei doi este doar o coincidenţă. Din motive ce ţin de protecţia datelor personale, avem obligaţia legală de a nu dezvălui numele sau detaliile personale ale persoanei din acea poză. Totuşi, vă putem asigura că toţi cei care au fost fotografiaţi în imaginile folosite pe pachetele de ţigări sunt conştienţi de acest fapt şi ne-au oferit consimţământul în scris. În cazul în care familia din Hunedoara va dori să ceară lămuriri suplimentare, pe căile legale obişnuite, suntem convinşi că le putem furniza toate informaţiile necesare, pentru a rezolva această problemă. De asemenea, suntem gata să ne prezentăm cazul în justiţie şi să ne apărăm deciziile, dacă va fi necesar”, au transmis reprezentanţii Comisiei Europene citați de Mediafax.ro.