Trista poveste a unei tinere românce în Italia, forțată să se prostitueze și judecată pentru un avort ilegal

Aceasta este povestea ultimilor șapte ani din viața Mădălinei, o tânără de naționalitate română, plecată din Craiova, în Spania, în anul 2015, pe când avea doar 21 de ani. Înșelată de două ori de mirajul prieteniilor născute pe Facebook, Mădălina se întoarce în România cu toate visele spulberate, la numai 27 de ani. Ea este judecată în orașul italian Cremona (Lombardia), pentru că a încercat un avort ilegal în 2016, în urma căruia copilul său abia născut a decedat la câteva ore după naștere, relatează La Provincia.

Era în anul 2015, Mădălina locuia în Craiova dar nu-i plăcea prea mult viața din România. Ca orice tânără din lumea asta, Mădălina visa. Nu la scară mare, dar visa la un trai mai bun, într-o țară mai civilizată. Și cum abia începuse fenomenul social-media, tânăra fată a cunoscut un tip pe Facebook. „Am un bar în Spania, vino cu mine”, i-a spus el. Și ea a picat în plasă. În Spania a ajuns pe stradă și a practicat prostituția chiar sub amenințările celui pe care îl urmase.

Mădălina și-a denunțat agresorii și a fost plasată într-o structură protejată a poliției spaniole. Tot prin Facebook, ea s-a reconectat cu un alt prieten „virtual”. „Sunt îndrăgostit de tine, vino la mine”, i-a spus convingător acesta. Iar Mădălina a părăsit imediat Spania și i s-a alăturat într-o localitate din provincia italiană Cremona, intrând într-o altă capcană parcă trasă la indigo, cu prostituție și amenințări.

Însă de data asta Mădălina a rămas însărcinată și a încercat să avorteze ilegal cu ajutorul unor pastile. Acum Mădălina are 27 de ani și s-a întors în România. La Cremona este judecată, deoarece a făcut un avort ilegal în urmă cu șase ani, pe când era însărcinată în cea de-a douăzecea săptămână de sarcină. A născut un băiețel viu, care s-a stins din viață după numai șapte ore de la venirea sa pe lume.

În noiembrie 2016, Mădălina se afla în regiunea Puglia, în complexul Paragoghe din localitatea San Pancrazio Salentino (un grup de apartamente destinat femeilor însărcinate și mamelor cu copii) din provincia Brindisi, în timp ce la Cremona ancheta sa era în plină derulare. Ea încă era considerată încă „partea vătămată”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Carabinierii din San Pancrazio au chemat-o să dea o declarație, iar Mădălina a scris trei pagini. „Vreau să spun cum am ajuns în Italia. În vara lui 2015, am acceptat pe Facebook prietenia unei persoane, al cărei nume de profil era Mary Crysty. Pe pagina de profil era o fotografie cu o femeie.” În timpul conversațiilor, Mădălina a descoperit că, de fapt, vorbește cu un bărbat. Numele lui era Florin.

O săptămână mai târziu, l-a invitat la ea acasă. Părinții Mădălinei nu au vrut, dar ea l-a găzduit 3-4 zile. Apoi s-a dus la casa rudelor lui. Florin părea un tip serios. „Mi-a spus că are un bar în Spania și mi-a propus să merg la muncă în Madrid” a mărturisit Mădălina.

La Madrid a dus-o într-un apartament. „Sunt doar bărbați”, a avertizat-o el. Florin împărțea acea locuință cu un anume Nicu, și cu alte două fete care erau forțate să se prostitueze. La rândul ei, a locuit în acea casă o lună și a făcut același lucru.

„Am fost obligată să mă prostituez: puteam ieși doar dacă eram însoțită de Florin sau Nicu și mi-au luat cu forța toți banii câștigați, uneori mă băteau ca să-i ia. Cei doi ne-au obligat pe mine și pe celelalte fete să ne prostituăm atât acasă, cât și pe stradă”, a scris Mădălina în declarație.

Într-o zi, „profitând de un moment de absență a lui Florin și Nicu”, Mădălina a mers la poliție și a denunțat agresorii. „Am fost plasată într-un centru, în așteptarea repatrierii în România”.

Între timp, a reluat discuțiile cu Vialis, un prieten virtual cu care vorbea încă din România. „Sunt îndrăgostit de tine, vino la mine”, i-a spus el. Mădălina a urcat în autocar și a ajuns la Milano, Vialis era acolo și o aștepta. A dus-o într-un sat din zona Cremonese. Vialis, va afla ea mai târziu, se numea de fapt Ștefănel.

Mădălina le-a spus carabinierilor că bărbatul i-a luat pașaportul, banii și a dus-o în dormitor. „M-am răzvrătit, m-a pălmuit violent pe față, rănindu-mă foarte tare și a trebuit să am un raport intim integral”. De fiecare dată trebuia să am raporturi intime, pentru a nu fi bătută. Mădălina a rămas însărcinată. În noaptea de 23 iunie 2016, a avut dureri puternice de stomac și a fost luată cu ambulanța.

La spital, în timpul examenului ginecologic, s-a descoperit că avea tablete Cytotec în vagin. „Un medicament folosit împotriva ulcerului – a explicat medicul ginecolog în cadrul procesului – are capacitatea de a activa activitatea contractilă a uterului și, prin urmare, este folosit pentru întreruperea ilegală a sarcinii”.

„Medicamentul respectiv se ia numai pe bază de rețetă. Dar există o piață neagră înfloritoare, tocmai datorită capacității sale de a induce întreruperea sarcinii într-un mod foarte simplu și eficient. Și din acest motiv, această practică a avortului ilegal este foarte răspândită”, a adăugat medicul ginecolog.

La întrebarea firească a acestuia, Mădălina nu i-a spus cine i-a dat medicamentul și a fost evazivă în răspunsuri: „un prieten”. În spital s-a încercat oprirea avortului prin administrarea de medicamente speciale, fără a putea opri însă travaliul.

La ora 8:30 dimineața, Mădălina a născut un băiețel. Acesta n-a trăit decât șapte ore. Pastilele de Cytotec au indus întreruperea sarcinii. Mădălina avusese deja patru avorturi spontane și două întreruperi de sarcină. Ștefănel a fost deja achitat pentru că nu exista nicio dovadă că el a determinat-o să facă avort.

Apărătorul Mădălinei, Alberto Zucchetti, a confirmat că ea s-a „întors în România” de unde a plecat în urmă cu aproape șapte ani, imaginându-și un viitor mai bun. Procesul se judecă în continuare, iar moașa care a asistat la nașterea copilului va fi audiată pe data de 30 mai.