Tudor a murit în Italia din cauza unei malformații la inimă. Strigătul de durere al mamei la pierderea celui de-al doilea copil

Avea numai 24 de ani și îl aștepta un viitor frumos pe care visa să îl dedice oamenilor aflați la nevoie, încercați de soartă. După cum vă relatam și când am publicat trista știre despre decesul său, Tudor Ioan Drăgoiu era voluntar la Crucea Roșie Italiană încă din adolescență, alături de mama, tatăl și sora lui care, din păcate, nu sunt la prima pierdere a unei persoane atât de dragi din familie.

„Vă mulțumesc, dar numai Dumnezeu mă mai poate ajuta după ce am pierdut amândoi băieți”, ne-a spus Tatiana, mama lui Tudor, când am întrebat-o dacă putem fi de ajutor cu ceva.

Conaționala noastră a mai pierdut un fiu în urmă cu câțiva ani, când se afla încă în România. Se numea Gabriel, era bolnav și poate ar mai fi trăit și astăzi, dar lipsurile și indiferența medicilor din țară l-au condamnat la deces, spune mama lui.

„Sistemul românesc l-a omorât. Măcar pentru Tudoraș au făcut tot ce s-a putut pentru a-l salva, au trimis și un elicopter, în schimb Gabriel a fost lăsat să moară ca un câine. Avea valvă pe creier, hidrocefalie după o meningită”, ne-a spus Tatiana, care de loc este din Moeciul de Jos, județul Brașov.

După această tragedie familia Drăgoiu a decis să plece definitiv din România și s-a stabilit în Italia, la Orte, în provincia Viterbo. Suferința provocată de decesul lui Gabriel însă nu i-a pus la pământ pe părinții și frații lui Gabriel, ci dimpotrivă, i-a făcut să-și dedice viața ajutorării altor persoane în dificultate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Alexandra, sora lui Tudor în dreapta, Tudor în mijloc și mama lor în stânga. Foto: Facebook

„Moartea lui Gabriel ne-a determinat să intrăm toți în Crucea Roșie. Voiam să facem ceea ce n-au făcut ceilalți pentru noi”, a mărturisit românca noastră.

Familia Drăgoi a făcut parte și din echipele de la Crucea Roșie care în 2016 au intervenit la Amatrice pentru a ajuta oamenii afectați de puternicul cutremur care a avut loc în data de 24 august din acel an. Multe persoane, oameni pe care această familie i-a asistat, precum și colegii lor voluntari de la Crucea Roșie cu care au colaborat în acele zile, își aduc aminte și astăzi de conaționalii noștri și au primit vestea despre moartea lui Tudor cu mare tristețe în suflet.

„Ciao Ioan! Mulțumim că ne-ai ajutat și mulțumim pentru ceea ce ai făcut pentru noi, voluntarii CRI (Croce Rossa Italiana – n.r.). Amatrice te păstrează în inima sa”, a ținut să transmită Giuseppe Pignoli.

„Tudor, un băiat atât de bun, nu e posibil. Sunt trist și nu-mi vine să cred. La o durere atât de mare nu există cuvinte pentru a te putea consola”, i-a transmis româncei noastre Claudio Lamolinara, coordonatorul echipelor de salvare de la Crucea Roșie care au intervenit atunci la Amatrice.

Nimeni nu se aștepta la o asemenea tragedie, din nefericire. Tudor părea sănătos și fericit, era foarte tânăr. Terminase studiile de contabil și voia să urmeze o facultate în timp ce lucra și făcea voluntariat la Crucea Roșie. Avea o logodnică, Eleonora, de naționalitate italiană. Se iubeau foarte mult și voiau să se căsătorească. Între timp, voia să meargă în vizită și în România anul acesta, să-i arate logodnicei sale frumusețile țării noastre.

„Aduna toate pisicile și câinii de pe stradă și le aducea acasă. Oamenii de pe stradă îi îmbrăca, le dădea de mâncare. A terminat contabilitatea, putea să aibă servici de domn, dar nu a vrut. Era mereu în prima linie. Era viața mea”, ne-a mai povestit mama lui Tudor.

Tatiana și Tudor. Foto: Facebook

O boală din naștere, o malformație cardiacă congenitală, mai exact, arată rezultatele autopsiei, a fost cea care a pus capăt vieții tânărului român în data de 5 martie 2020 și l-a împiedicat să fie în prima linie și astăzi, când lumea are nevoie mai mult decât oricând de oameni ca el.

„Eram în Fologoria, în serviciu pe 118 (serviciul de ambulanță în Italia – n.r.), aveam transfer în Trentino o săptămână. Eram departe de copilașul meu. S-a mobilizat Crucea Roșie din Folgaria și Orte și am venit imediat. Am găsit casa plină de colegi”, a mai relatat românca noastră despre momentul în care a fost lovită de această pierdere.

Tânărul nostru conațional a fost găsit fără viață în patul său la ora 6 dimineața și în ciuda tuturor eforturilor de a-l resuscita, atât din partea tatălui și a surorii sale, cât și din partea personalului medical solicitat să intervină, nu s-a mai putut face nimic.

„S-a dus la somn la ora 12:00 noaptea. La ora 6:00 dimineața l-au găsit tatăl și sora lui. I-au făcut masaj cardiac…”, ne-a mai spus Tatiana.

Durerea prin care trece acum mama lui Tudor este de neimaginat pentru noi, mai ales în aceste zile în care, la fel ca în fiecare an, își amintește că a mai pierdut un fiu în urmă cu câțiva ani.

„Acum, că și fratele tău, Tudoraș, a zburat la cer, îmi iau foc venele. Deși încerc să fiu puternică, lacrimile mele curg numai când mă gândesc la chipul vostru. Nu m-aș fi gândit niciodată că voi suferi din nou din cauza unei morți neașteptate și nu orice moarte, ci aceea a fiului meu adorat Tudoraș”, scria mama româncă pe Facebook.

„Mi se pare că revăd aceiași demoni care noaptea mă țineau de mâini și de picioare și cu coada îmi blocau respirația, am impresia că mă prăbușesc la pământ ca o nulitate fără sens, dar lupt pentru voi, o fac pentru voi. N-o să mă vedeți învinsă, vă voi ține aproape de mine și nu vă voi lăsa singuri nicio clipă, chiar dacă sunteți doar spirite acum. Veți curge în venele mele prin fiecare reușită, prin fiecare obiectiv atins. Voi suneți principiile mele, copiii mei adorați. Tudoraș, era cel care îmi spunea mereu să nu mă dau bătută niciodată. Îmi lipsești mult, Gabriel. Te rog, ai grijă de fratele tău, care nu a încetat niciodată să te plângă”, a mai scris Tatiana ieri, 12 martie, când Gabriel ar fi trebuit să împlinească 23 de ani dacă ar mai fi fost în viață astăzi.

Situația de criză prin care trece Italia acum nu i-a permis familiei Drăgoiu nici măcar să-l înmormânteze cum se cuvine pe tânărul nostru conațional. Trupul neînsuflețit al lui Tudor a fost îngropat în cimitirul de la Orte zilele trecute, după ce a fost efectuată autopsia, dar fără nicio ceremonie religioasă, din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

„Nici să sfințesc mormântul nu pot, au închis cimitirul. Slavă Domnului că l-a lăsat pe părinte să-i facă slujba înainte să-l îngroape”, ne-a mai spus Tatiana.

„Între timp, având în vedere că nu a fost posibilă desfășurarea ceremoniei funerare, așa cum se impune prin restricțiile anticoronavirus, în memoria lui Tudor și pentru a asculta numeroasele solicitări primite, comitetul local de Cruce Roșie Italiană a deschis o strângere de fonduri pentru tânărul voluntar și prieten care a părăsit această lume. Cei care doresc să participe, pot face acest lucru prin transfer bancar în contul curent de la BancoPosta, IBAN: IT29I0760114500001018379212 sau prin numărul de cont 001018379212, înregistrat pe numele Croce Rossa Italiana – Comitato di Orte, adăugând la motivul plății: «Donazione in ricordo del nostro volontario e amico Tudor Ioan Dragoiu», scrie ziarul local Corriere di Viterbo.

Pe același subiect: