O ucraineană și o rusoaică din Italia ajută refugiații care fug din calea războiului. „Alături de noi sunt tineri români și italieni”

Din prietenia între o tânără ucraineană și una originară din Rusia s-a născut la Desio, în Lombardia, asociația „Be for Ukraine, be for peace” (Fii pentru Ucraina, fii pentru pace”, care are drept scop ajutorarea refugiaților care au fugit din calea războiului. În acțiunile și proiectele asociației sunt implicați de asemenea români și italieni, informează Il Cittadino.

Confruntată cu situația și imaginile din țara ei distrusă de război, Alina Stepanova, în vârstă de 24 de ani, nu a putut să stea cu mâinile în sân.

„Primele zile au fost groaznice, eram cu adevărat disperată. În Ucraina sunt rudele mele. Vărul și unchiul meu luptă în cele mai fierbinți zone ale conflictului. Alți veri mai mici de-ai mei se ascund în buncăre de fiecare dată când sună sirenele. M-am întrebat cum îmi pot ajuta compatrioții de aici. Și am avut ideea de a înființa o asociație. Implicarea concretă mă ajută și să-mi distrag atenția, să nu mă gândesc constant la tragedia care mi-a lovit țara”.

Tânăra ucraineană, care a crescut la Desio, în numai câteva zile a înființat asociația „Be for Ukraine, be for peace”, pentru a-și putea pune brațele și mintea în folosul Ucrainei și al poporului ucrainean. A fost ajutată de prietena ei de naționalitate rusă, care preferă să nu i se publice numele.

O rusoaică și o ucraineană împreună, pentru a transmite și a răspândi o cultură a păcii și pentru a oferi ajutor celor care suferă. „În asociație sunt și prieteni italieni și români”, a spus Alina. Imediat ce a izbucnit războiul, tânăra ucraineană și-a chemat prietenii și împreună cu aceștia a început să adune produse de primă necesitate și medicamente. În câteva zile casa Alinei s-a transformat într-un fel de depozit, cu cutii pline cu produse donate de rude, prieteni și cunoscuți.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„La scurt timp după înființare am reușit să ducem la bun sfârșit o misiune. Am trimis un transport cu ajutoare la granița Poloniei cu Ucraina, la un centru Caritas care s-a organizat acolo. Un alt transport a reușit să intre în Ucraina.”

Absolventă în științe lingvistice și relații internaționale la Universitatea Catolică din Milano, Alina vorbește 7 limbi și este disponibilă să lucreze ca interpret pentru familiile care sosesc în Italia. „Copiii care fug de război sunt foarte speriați”, a precizat ea.

Tânăra a fost în Ucraina timp de două săptămâni chiar înainte de a izbucni războiul. „Am fost la Kiev cu mama mea, nimeni nu s-ar fi gândit la un atac asupra capitalei. Orașul era foarte animat, cluburile erau deschise și erau mulți tineri în jur”.

Inima Alinei este legată și de Mariupol, orașul atacat de bombele rusești. „Am fost și eu acolo acum câteva săptămâni pentru a vizita prieteni și rude. Viața își urma cursul normal”, a spus tânăra ucraineană arătând fotografiile făcute înainte de război în Mariupol, comparându-le cu fotografiile de astăzi, unde se văd doar distrugeri în urma bombardamentelor. „Este absurd că aceste lucruri se mai pot întâmpla în secolul al XXI-lea”.

Oricine dorește să contacteze asociația poate scrie un e-mail la bfu.bfp@gmail.com. „Avem multe proiecte de realizat, inclusiv o strângere de fonduri care implică și artiști, inclusiv un tânăr belarus.”