UE va cere Marii Britanii garantarea drepturilor imigranţilor europeni, inclusiv a cetățenilor români

Liderii Uniunii Europene vor cere Marii Britanii garantarea drepturilor imigranţilor europeni, informează Mediafax.

Uniunea Europeană va insista ca Marea Britanie să le garanteze drepturile la rezidenţă permanentă imigranţilor din statele membre UE ajunşi pe teritoriul britanic înainte de concretizarea Brexit, în anul 2019, arată un proiect de document european.

Potrivit proiectului de documente, orice imigrant UE va putea solicita drept de rezidenţă permanentă în Marea Britanie după cinci ani pe teritoriul britanic. Acest drept ar urma să îl aibă toţi imigranţii europeni aflaţi în Marea Britanie până în momentul ieşirii efective a ţării din Uniunea Europeană, în anul 2019.

Guvernul de la Londra a refuzat până acum să garanteze drepturile imigranţilor din state europene aflaţi pe teritoriul Marii Britanii.

Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obţinerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăţilor fundamentale comunitare – libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Însă negocierile propriu-zise cu Marea Britanie pe tema Brexit vor începe abia după instalarea noului guvern de la Londra, rezultat în urma scrutinului anticipat din 8 iunie, a transmis preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.