Uite, vine Moș Crăciun! Alegerea jucăriilor pentru cei mici și semnalarea neregulilor către autorități în Italia

Sărbătorile de iarnă îl readuc în viaţa noastră pe Moş Crăciun. Acesta a fost dintotdeauna simbolul sărbătorilor de iarnă, cel mai îndrăgit şi aşteptat personaj de către cei mici.

Părinţii au de ales între jocuri care stimulează gândirea, care antrenează răbdarea sau care pun la încercare imaginaţia celor mici, precum puzzle-urile, tăbliţele pentru scris, cuburile cu imagini etc. În această categorie intră şi instrumentele de lucru care pot încuraja un talent al celor mici. Pot fi o pianină pentru copiii cărora le place să cânte, culori pentru cei cărora le place să deseneze sau o minge pentru cei care şi-ar dori să joace fotbal.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să cumpere un cadou care este conform vârstei copilului lor. Pe un copil de 4 anişori îl va plictisi o jucărie destinată copiilor cu vârste mai mici şi în aceeaşi măsură un cadou pentru vârstele 4-6 ani se poate dovedi periculos pentru un copil de 2 ani.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) din România, recomandă celor care vor să achiziţioneze în această perioadă jucării următoarele:

  • să achiziţioneze jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;
  • să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale;
  • să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
  • să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;
  • trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni.
  • atenţie la fraza „Nerecomandat copiilor sub 3 ani”.
  • să ştie că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului sau importatorului, numărul unic de identificare a jucăriei şi marcajul de conformitate CE;
  • să verifice existența instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării.

Orice reclamație legată de calitatea unei jucării trebuie să fie semnalată inițial magazinului de la care a fost cumpărată și apoi, în cazul în care ea nu poate fi rezolvată, la numerele de telefon:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • 112 – Carabinieri;
  • 117 – Garda de Finanțe din Italia.

Alegerea cadoului de Crăciun pentru copil este deosebită şi încărcată de semnificaţie. Moş Crăciun, acest personaj generos, pe care copilul nu îl întâlneşte nicăieri, însă în care el crede foarte tare, îi confirmă că a fost cuminte şi îl umple deopotrivă de bucurie prin darurile pe care i le aduce. Alegerea cadoului este bine să se facă în funcţie de personalitatea şi de dorinţele celui care îl primește.