Ultimul drum pentru Maria, ucisă în Italia și înmormântată în pământul natal

Întoarcerea acasă a trupului neînsuflețit al Mariei Rus, una dintre victimele masacrului de la Naro, marchează sfârșitul unui capitol dureros pentru două comunități îndoliate.

Acum două săptămâni, localitatea Naro din Sicilia s-a trezit zguduit de vestea unei duble crime care a cutremurat nu doar comunitatea română, dar și pe cea italiană.

Maria Rus (57 de ani) și Delia Zărnescu (58 de ani) au fost victimele acestei tragedii fără precedent.

Comunitatea italiană și cea română, care de ani de zile împărtășesc același drum, obiceiuri, cuvinte și probleme, au fost profund afectate de acest eveniment.

Maria a fost găsită carbonizată în casă, în urma unui incendiu, iar Delia zăcea fără viață într-o baltă de sânge.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ancheta a avansat rapid, ducând la arestarea lui Omar Eduard Nedelcov (24 de ani), suspectat de comiterea crimelor.

Un rol crucial în dezvoltarea investigației l-a avut Alina, mama suspectului, care a colaborat cu autoritățile furnizând probe esențiale care îl incriminează pe fiul ei. Printre altele, Alina a înmânat anchetatorilor hainele pline de sânge ale fiului său.

Delia a fost înmormântată în cimitirul comunal din Naro, alături de soțul ei italian decedat, în timp ce Maria Rus a fost repatriată în România

Funeraliile victimelor au fost momente de profundă tristețe, cu contraste puternice. Pe de o parte, Delia Zărnescu a fost înmormântată la Naro, iar funeraliile au avut loc într-o biserică aproape goală, pe de altă parte, funeraliile Mariei Rus au arătat o comunitate care a încercat să repare lipsa de sprijin inițială.

photo_2024-01-19_12-23-02
Sursa foto: Grandangolo Agrigento

După un drum lung, traversând jumătate din Europa cu o dubă negru, Maria Rus a ajuns în sfârșit acasă, unde poate să se odihnească în pace.

Acest final aduce o oarecare alinare fiicei sale, dar nu șterge durerea imensă și pierderea suferită de familii și de comunitățile din care au făcut parte cele două femei. Mai multe informații în articolul: Româncele ucise în Italia, anchetatorii au făcut reconstituirea crimelor. Un conațional a fost arestat.

@rotalianul