Un italian a cheltuit jumătate de milion de euro cu amanta româncă. Dat în judecată de fosta soție

În oraşul Ferrara din Italia un caz juridic neobişnuit s-a sfârșit după ani de dispute în instanţă.

Un bărbat italian, acuzat de risipirea unei sume considerabile din averea familiei pentru a se distra cu amanta sa româncă, a fost obligat de Curtea Supremă de Casaţie să plătească pensia alimentară datorată fostei soţii, informează Il Gazzettino.

Cazul a început când soţia bărbatului a descoperit că acesta a cheltuit aproximativ 512.000 de euro pentru a întreţine o relaţie extraconjugală cu o femeie româncă mai tânără cu 17 ani.

Deşi iniţial, cheltuielile exorbitante au fost considerate legale, situaţia s-a complicat când bărbatul a devenit incapabil să îşi onoreze obligaţiile financiare față de fosta soție, inclusiv pensia alimentară pe care i-o plătea lunar.

Curtea a fost sesizată pentru a evalua acest comportament sub aspectul „prodigalităţii”, un concept definit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca fiind tendinţa de a cheltui banii în mod excesiv, nejustificat de condiţiile socio-economice ale persoanei şi fără a recunoaşte o valoare obiectivă a banilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, justiția a stabilit că acest tip de comportament nu este atribuibil unor probleme psihice, conform avizelor medico-legale.

În decizia finală, Curtea Supremă de Casaţie a subliniat că, deşi fiecare persoană are dreptul să dispună de bunurile sale, acest drept nu include compromiterea capacităţii de a îndeplini obligaţiile legale, cum ar fi pensia alimentară.

Astfel, libertatea personală de a cheltui nu trebuie să aducă atingere abilităţii de a asigura un trai decent nici pentru sine, nici pentru ceilalţi dependenţi.

Decizia instanţei reprezintă un semnal important pentru cei care pot fi tentaţi să îşi neglijeze obligaţiile familiale pentru plăceri personale, evidenţiind că astfel de comportamente pot avea consecinţe legale severe, inclusiv restabilirea unor obligaţii financiare stricte.