Un italian a găsit în zidul casei o avere ascunsă de bunicul său, dar astăzi nu mai are nicio valoare

În timpul renovării unei case vechi în Ceccano, provincia Frosinone din Lazio, un bărbat în vârstă de 50 de ani a descoperit în peretele unei case mai multe titluri de stat achiziționate de bunicul său în urmă cu zeci de ani, cu o valoare totală de un miliard de lire vechi, care astăzi ar fi valorat circa două milioane de euro.

Din nefericire, aceste obligațiuni sunt acum practic fără valoare, sau, în cel mai bun caz, sunt obiecte de colecție pe care le poate vinde pe eBay pentru câțiva euro, relatează ziarul Il Messaggero.

Cu toate acestea, bărbatul intenționează să încerce să le încaseze, deși Banca Italiei a stabilit în nenumărate rânduri că acestea nu mai au nicio valoare.

Descoperirea a avut loc în timp ce italianul făcea lucrări de renovare în casa familiei. Dărâmând un zid cu un ciocan, a descoperit o cutie de lemn învelită în foi de ziar vechi.

La deschidere, a găsit un certificat de depozit de 500 de lire din 1937 cu chipul lui Vittorio Emanuele III, alte cecuri de 12 lire și 25 de cenți și un plan de rambursare care ar fi adus un miliard de lire vechi la termen în anul 1962.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cutie se afla și un jurnal, probabil un registru de economii, al cărui conținut a devenit de nerecunoscut din cauza cernelii șterse.

„Eram foarte apropiat de bunicul meu și îmi place să cred că el m-a ghidat să descopăr acea cutie de lemn ascunsă în zid cu titlurile de stat”, mărturisește muncitorul.

Cu toate acestea, este conștient că șansele de a încasa aceste titluri de stat sunt aproape nule, dar dorește să încerce totuși, ca un semn de respect pentru memoria bunicului său și pentru sacrificiile pe care le-a făcut.

Din acest motiv, s-a adresat avocaților Roberto Filardi, Antonella Incitti și Graziella Peruzzi pentru a verifica dacă titlurile de stat au încă vreo valoare sau nu.

„În acest moment”, a explicat avocatul Filardi, „împreună cu colegii mei, studiem acest caz, deoarece există opinii juridice diferite. O circulă a Băncii Italiei exclude posibilitatea încasării.

Cu toate acestea, studiem dosarul pentru a vedea dacă putem ocoli acest obstacol. Suma în joc este semnificativă. Dacă aceste obligațiuni ar putea fi încasate încă, cu reevaluarea monetară și dobânzile, am ajunge cel puțin la două milioane de euro”.

Distribuie acest articol