Un italian despre poporul român: „Aveți un spirit de turmă foarte mare în voi, nu faceți nimic pentru a schimba o situație”

După șase ani de ședere în România, italianul Luca Ciccorelli, în vârstă de 40 de ani, originar din Foggia, se pregătește să se întoarcă în țara natală.

Atras inițial de liniștea și frumusețea orașului Sibiu, Luca a decis să-și continue studiile în acest oraș din țara noastră, însă sentimentele sale față de România s-au schimbat de-a lungul timpului, relatează publicația Turnul Sfatului.

„Am venit pentru prima dată la Sibiu în 2015. Era liniște, mi-a plăcut locul, nu era un fel de haos cum este la noi în Italia, cu mașinile care claxonează, care fac zgomot, cu oamenii care se ceartă. Cum s-ar zice la noi în Italia, m-am simțit în pace. Așa a fost în primul an”, a povestit Luca.

photo_2023-08-14_09-18-03
Luca Ciccorelli. Foto: Turnul Sfatului

„Am continuat să rămân în Italia, am continuat cursurile de limba română și acolo, după care în 2017 am revenit la Sibiu. Cursul nu înseamnă doar învățarea limbii române, mergem la muzeu, la câteva evenimente, la filme, la concerte muzicale.

În anul în care am venit am nimerit la evenimentul Cântecele Munților, mi-a plăcut foarte tare că oamenii nu doar stăteau. Toți dansau, este un fel de emoție, au împărtășit și ei aspectul acesta.”, a mai adăugat italianul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, experiențele sale ulterioare nu au fost la fel de plăcute. Luca s-a angajat la un call center și a simțit că era discriminat din punct de vedere salarial. „Mi s-a părut că mă tratează ca pe un sclav. Am înțeles exact cât ar fi trebuit să câștig și nu mi s-a dat suma respectivă”, a explicat el.

Despre bacalaureatul dat în limba română, Luca a împărtășit: „Chiar dacă am avut meditații la română și istorie, limba română a rămas o provocare. Profesoara mi-a spus că, din cauza structurii diferite a limbii italiene, nu voi putea niciodată să o stăpânesc perfect.”

De asemenea, italianul s-a simțit la un moment dat izolat în societatea românească:

„Ce am constatat este că românii nu sunt capabili să integreze persoane care nu sunt români în sensul că eu, de exemplu, nu sunt împotriva nimănui, dar încerc să-l ajut, să-l chem alături de alții, trebuie să te simți liber, că nu ești minor sau superior față de alții. Aici am simțit un fel de tu ești tu, noi suntem noi”.

Pentru Luca, experiența la Facultatea de Drept din Sibiu a fost, de asemenea, plină de provocări. El a împărtășit o întâmplare despre primul său contact cu colegii de curs:

„În prima zi de facultate a venit o colegă la mine și m-a întrebat câți ani am. Am întrebat-o de ce și mi-a spus că au făcut un pariu.

Când eu am simțit că s-a făcut un pariu după vârsta mea, am zis dar ce câștig eu dacă îți spun. Le-am spus că am 40. Primele zile au fost mai amabili oamenii, dar apoi au devenit mai distanți, mai acizi, mai închiși.”

Luca își încheie relatarea cu o observație asupra caracterului românesc:

„România este o țară foarte frumoasă, merită mai mult decât are, dar am învățat o expresie nouă, aveți un spirit de turmă foarte mare în voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația.

Așa e la facultate, avem o problemă la facultate, să zicem, scaunele sunt rupte toate, nu doar al meu, eu am plătit taxa, tu ai plătit taxa, de ce nu spui?”

În ciuda tuturor acestor experiențe, Luca păstrează amintiri frumoase despre țara noastră și speră ca românii să-și valorifice mai bine potențialul în viitor.

Distribuie acest articol