Un medic italian este acuzat că și-a ucis soția și soacra pentru a putea trăi cu amanta mai tânără cu 30 de ani decât el

Giampaolo Amato, un medic din Italia, este suspectat că și-a otrăvit soția, Isabella Linsalata, și soacra, Giulia Tateo, care a murit cu câteva săptămâni înaintea fiicei sale, între 30 și 31 octombrie 2021.

Motivația din spatele crimelor ar fi dorința medicului de a trăi o poveste de dragoste cu o altă femeie, cu 30 de ani mai tânără decât el, care ulterior l-a părăsit, speriată fiind de reacțiile și de faptele bărbatului.

Astfel, asupra lui Giampaolo Amato planează suspiciunea și acuzația unui dublu omor comis în cadrul familiei.

700-2023041321338
Giampaolo Amato, 64 de ani, acuzat că și-a ucis soția și soacra pentru a rămâne cu amanta. Foto: rainews.it

Amato nu putea decide între soție și amantă, relatează Rai News. Detaliile cazului provin dintr-o ordonanță de arest de 141 de pagini semnată de judecătorul Claudio Paris.

În document se menționează, totuși, că rezultatele medicale legate de posibilul asasinat al soacrei trebuie tratate ca preliminarii și necesită investigații de confirmare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp, Agenția Sanitară Locală din Bologna a suspendat medicul și a cerut accesul la dosarul procuraturii pentru a demara „cercetările disciplinare necesare” și pentru a evalua constituirea părții civile.

Ambele decese ar fi avut loc prin administrarea letală a unor medicamente. În ordonanța de arest a medicului se afirmă că există „un pericol concret și actual pentru repetarea unor infracțiuni similare”.

Amato ar fi acționat în primul rând din cauza obsesiei de a trăi liber povestea de dragoste cu tânăra amantă, împiedicat fiind de căsătoria sa cu soția mai în vârstă.

Cu toate acestea, iubirea pentru prima sa amantă îl obseda (și continuă să o facă) convins fiind că a fost înșelat, exploatat și abandonat de aceasta în momentul de nevoie, după ce a făcut posibilă încununarea poveștii de dragoste prin uciderea soției sale.

Amato era prins între soția sa, care descoperise relația extraconjugală în 2018, și noua femeie.

Deși el îi promitea amantei că vrea doar să fie cu ea și că vor trăi împreună, medicul a rămas în aceeași clădire cu soția, deși în apartamente diferite.

În acești ani, judecătorul a reconstruit că bărbatul de 64 de ani a trăit într-o situație ambiguă și periculoasă, simțind presiuni, frustrări, umilințe, care l-au transformat într-un om nefericit și periculos.

În fața acestei situații, Amato ar fi ajuns la concluzia că problema sa s-ar rezolva dacă ar înceta să existe singurul obstacol în calea iubirii sale pentru amantă, deci soția sa.

Potrivit judecătorului, Giampaolo Amato și-ar fi ucis soția cu doze de sevofluran și midazolam dizolvate într-o infuzie de plante.

Ipoteza, considerată plauzibilă, conturează cel puțin un omor premeditat din partea fostului medic al echipe de baschet Virtus din Bologna:

„Câștigând încrederea soției sale de ceva timp, inculpatul i-ar fi putut administra Midazolam într-o băutură, așa cum făcuse în trecut”, a menționat judecătorul.

Se presupune că Amato a organizat o „mașinațiune complexă”, care a provocat moartea femeii cu substanțe cel mai probabil sustrase în zilele anterioare dintr-un spital în care lucra ca medic.

De asemenea, judecătorul subliniază că „însuși fiica sa a menționat obiceiul tatălui de a pregăti infuzii de plante pentru mama”.

Pe parcursul anchetei, s-a descoperit că, cu câțiva ani înainte, femeia fusese supusă și altor administrări de substanțe fără știrea ei.

Nu este de exclus nici motivul economic: potrivit procuraturii, situația financiară era „departe de a fi bună” din cauza cheltuielilor cauzate de relația extraconjugală.

Astfel, Amato ar fi avut „mult de pierdut în cazul unui divorț de soție – care, de altfel, dispunea de un patrimoniu imobiliar apreciabil – și care îi sugerase deja posibilitatea divorțului”.

În schimb, „posibilitatea de a rămâne văduv, pe lângă faptul că i-ar fi oferit șansa de a trăi în sfârșit povestea de dragoste” cu amanta, „i-ar fi oferit și o succesiune atractivă”.

După moartea soției, totuși, relația dintre cei doi s-a întrerupt, de când amanta a fost audiată ca martor în legătură cu ancheta pentru omor.

Un indiciu important în acest caz este o sticlă de vin din 2019, păstrată de cumnata lui Amato. Pe 19 mai în acel an, cumnata a găsit-o pe Isabella într-o stare ciudată:

„Părea puțin beată și confuză”, a declarat ea ulterior. Isabella i-a spus surorii că vinul pe care îl băuse la cină era foarte amar, la fel ca și infuziile preparate de soț în zilele anterioare.

Atunci, sora a luat sticla de vin în cauză, găsită deja spălată în coșul pentru sticle. După ce a aflat, a încercat să facă analize asupra sticlei, dar nu a găsit laboratoare potrivite. În martie 2022, sticla a fost confiscată de anchetatori și analizată, cu rezultat pozitiv.

Analizele efectuate asupra cadavrului soacrei au arătat și acestea prezența de Midazolam și metabolitul său, precum și suspiciunea de prezență a sevofluranului într-o mostră de plămân.

Pozitia presupusului asasin este înrăutățită și de interceptările convorbirilor dintre fosta sa amantă și o prietenă:

„Dar, după părerea ta, trebuie să ne gândim cu adevărat, că acest individ nebun ar fi putut să facă ceva în seara aceea?”.

„Individul” respectiv, pentru investigatori, ar fi Amato, cu care tânăra avusese în trecut o relație extraconjugală.

Convorbirea telefonică dintre amantă și o prietenă face parte din dosarul anchetei și datează din 1 aprilie 2022, câteva luni după moartea Isabellei Linsalata. Înregistrarea, subliniază judecătorul, reprezintă un „element de o importanță extraordinară” în caz.

În discuție, tânăra se întreabă: „Acesta poate fi un nebun furios, dar suntem cu adevărat convinși că el… nu a avut un moment de delir, pentru că în acea perioadă nu-i mai răspundeam la telefon, nu mai vorbeam: eram din nou distantă…”. Referința este la suișurile și coborâșurile relației dintre cei doi.

Decesul Isabellei Linsalata a fost inițial atribuit cauzelor naturale și serviciile de urgență au fost alertate chiar de soț.

Amato, în timpul interogatoriului, a preferat să nu răspundă. Avocații săi au depus deja recurs la Tribunalul de Reexaminare pentru a solicita eliberarea sa din închisoare.

Giampaolo Amato, specialist în oftalmologie și medicină sportivă, a fost medic social al Virtus Pallacanestro timp de 7 ani – între 2013 și 2020.