Un proprietar de restaurant din Italia a „angajat” doi roboți: „Oferim un salariu de 1500 de euro pe lună, dar n-am găsit personal”

Un proprietar de restaurant din Sorrento, lângă Napoli, care a căutat în zadar să angajeze chelneri pentru sezonul de vară din acest an, a „angajat” doi roboți.

„Oferim un salariu de 1500 de euro pe lună, dar n-am găsit personal”, a declarat Mario Parlato, patronul restaurantului „Circolo dei Forestieri”, din orașul Sorrento, aflat pe coasta Amalfitană, cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase și patrimoniul istoric bogat.

Locația, cunoscută pentru priveliștea sa către mare, a întâmpinat dificultăți în recrutarea de personal, situație paradoxală având în vedere rata înaltă de șomaj din provincie.

2022-06-15

Mario Parlato a declarat pentru Corriere della Sera, explicând decizia lui de a cumpăra roboții care vor ajuta la debarasarea meselor:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Oferim un contract regulat pentru 8 luni de muncă pe an, plus ore suplimentare. Dar noi, ca toate celelalte activități de ospitalitate din zona Sorrentină, întâmpinăm tot mai multe dificultăți în a găsi noi lucrători. Chiar dacă salariul pentru personalul de sală începe de la 1500/1600 de euro. Ce trebuia să fac?”

„În cei doi roboți am investit 36.000 de euro, sunt folosiți pentru a debarasa mesele. Au costat 18.000 de euro fiecare, și gata. Mai ales că servim până la 600 de clienți și, de la un capăt la altul al terasei noastre, spre mare, sunt de parcurs 120 de metri.

Noi îi folosim mai ales pentru ajutor la curățarea meselor și transportul vaselor și farfuriilor la spălat, dar mulți clienți îi caută chiar și numai pentru a face un selfie ca amintire.

Și, în plus, datorită lor, multe ziare și televiziuni ne caută, oferindu-ne publicitate gratuită…”, a adăugat antreprenorul italian.

„Eu – a mai spus Parlato – mi-am dat seama de un lucru, problema nu este economică, nu este salariul oferit, ci disponibilitatea. În special tinerii nu acceptă, de exemplu, turele duble, pe cele de seară sau pe cele de sărbători.”

Totuși, proprietarul recunoaște că, deși roboții sunt eficienți, există anumite ajustări de făcut, cum ar fi corectarea mesajelor de salut, deoarece roboții nu sunt programați să spună „Bună dimineața”, ci doar „Bună ziua”.

El mai subliniază că nicio mașinărie nu poate înlocui calitatea umană a unui ospătar real, care oferă un zâmbet cald și sfaturi pertinente clienților.

Astfel, într-o lume care se schimbă rapid, restaurantul „Circolo Forestieri” îmbină tradiția cu inovația, însă rămâne fidel principiului că ospitalitatea adevărată necesită o notă umană.