Un pușcăriaș a fost eliberat din greșeală după ce a fost confundat cu colegul de celulă

Brian Francisco Roman, un american în vârstă de 26 de ani din Longview (Washington) care se confruntă cu o acuzație de posesie de substanțe interzise, a evadat luni, 17 aprilie, dintr-o închisoare din sud-vestul statului Washington după ce și-a însușit fraudulos identitatea unui alt deținut programat pentru eliberare.

După cum relatează Daily Mail, evadarea a avut loc după ce un ofițer de corecție din penitenciar a mers la celula unui deținut care trebuia eliberat în cursul zilei de luni, 17 aprilie. Trei deținuți dormeau în celulă când ofițerul a strigat numele celui care își ispășise pedeapsa.

Dintre cei trei, Roman a fost singurul care s-a trezit și a pretins că el ar fi cel strigat de ofițer, potrivit Biroului Șerifului din Cowlitz. Ulterior, personalul închisorii ar fi justificat eroarea produsă prin faptul că cei doi deținuți au „trăsături fizice similare”.

Fără nicio ezitare, impostorul a mers cu ofițerul pentru a fi procesat pentru eliberare. A preluat toate bunurile colegului său de celulă și a semnat actele în numele acestuia. Calm, el a luat hainele, cheile și portofelul, inclusiv actul de identitate și cardul de debit ale celui care trebuia eliberat.

De profesie constructor, Roman a fost surprins la plecare de o înregistrare neclară a camerei de supraveghere, într-un hanorac alb cu albastru, cu gluga trasă peste ochi, cu pantaloni de trening gri și în papuci.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Captură de ecran 2023-04-24 215523
Brian Francisco Roman la ieșirea din închisoare. Sursa foto: Daily mail

„Ofițerii de la departamentul de corecții nu și-au dat seama că a fost eliberat un alt deținut până când victima înșelăciunii nu i-a contactat pentru a afla când urma sa fie eliberat”, a declarat adjunctul șerifului, Troy Brightbill, intr-un comunicat de presă.

Imediat, forțele de ordine au fost alertate pentru a-l prinde pe Roman, care s-a bucurat de libertate numai o zi, fiind arestat marți, 18 aprilie. El a fost transferat înapoi la închisoare.

Ingeniosul deținut, care a acționat parcă într-un scenariu de film, a fost acuzat de evadare de gradul doi, uzurpare a identității, infracțiune de gradul unu, fals și furt de gradul doi și trei.

Captură de ecran 2023-04-24 215507
Brian Francisco Roman. Sursa foto: Daily mail

Peste 2.000 de deținuți au evadat din închisoare numai în anul 2019, potrivit Statista. 29 de deținuți au evadat din unitățile federale americane între ianuarie 2020 și iunie 2021, iar cei mai mulți dintre ei nu au mai fost regăsiți.

La unele instituții care nu sunt de maximă securitate, ușile sunt lăsate descuiate, camerele de supraveghere sunt sparte și, uneori, oficialii nu observă ore în șir că un deținut a dispărut.

„Oricine poate scăpa din orice tabără în orice minut din orice zi. Nu sunt facilități securizate. Nu au gard, nici detectoare de metale”, a declarat Jack Donson, fost manager de caz la o închisoare federală din Otisville (New York), pentru AP.

Biroul Penitenciarelor din Statele Unite a declarat în 2021 că se străduiește să asigure siguranța și securitatea în fiecare dintre penitenciarele sale și că atunci când un deținut „se îndepărtează” dintr-o închisoare, oficialii vor notifica alte agenții de aplicare a legii, precum și mass-media.

Agenția a subliniat că deținuții care sunt plasați în taberele de securitate minimă sunt infractorii cu cel mai scăzut risc, care „presupun un risc minim pentru comunitate” și, în general, au voie să participe la programe de lucru în aer liber și alte inițiative.

Distribuie acest articol