Un român care a muncit din greu în străinătate și-a îndeplinit visul, cel de a avea propria fermă de animale

Soții Cristina și Mihai Merlușcă au trei fiice și au dorit dintotdeauna să asigure un trai mai bun familiei lor, așa că au decis să-și înființeze propria fermă de animale în satul Preluci din comuna băcăuană Agăș, după ce Mihai a trudit ani buni în Anglia printre străini și a strâns banii necesari, informează Agrointel.

photo_2023-04-07_20-31-52
Soții Cristina și Mihai Merlușcă. Foto: Agrointel

La început, nu au știut exact ce animale să cumpere, dar Mihai și-a convins soția să investească în oi, iar apoi să completeze efectivul și cu 12 văcuțe de lapte. Inițial, familia nu a avut propriul adăpost pentru turma de oi și le-au ținut în chirie într-un saivan, până au cumpărat un teren și au construit grajdul.

Creșterea turmei de sute de oi a însemnat multe sacrificii, bani și efort pentru această familie. Mihai Merlușcă a trebuit să plece din nou în Marea Britanie să muncească, pentru a face bani ca să îi investească în ferma respectivă, timp în care soția sa, Cristina, a muncit pe brânci îngrijind atât de fetițele lor, cât și de turma de oi.

photo_2023-04-07_20-31-56
Cristina Merlușcă. Foto: Agrointel

Au existat multe obstacole, printre care și scumpirile din ultima vreme care îi afectează pe majoritatea fermierilor, iar costurile tot mai mari au dat peste cap planurile soților Merlușcă.

Familia Merlușcă și-a hrănit turma pe pășuni străine, în schimbul produselor obținute în urma îngrijirii animalelor. După multe eforturi și tentații de a renunța, au obținut în cele din urmă o sursă de hrană pentru animale care le-a salvat afacerea: primăria a decis să le concesioneze un teren pentru pășune.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
photo_2023-04-07_20-31-59
Mihai Merlușcă. Foto: Agrointel

Cristina Merlușcă este mândră de brânza în coajă de brad și de untul de oaie pe care îl produc și care este foarte cerut de localnici.

Cele trei fete ale familiei sunt un sprijin pentru soții Merlușcă, iar pasiunea părinților pentru animale le-a făcut să iubească munca la fermă și chiar să urmeze studii în domeniu. Una dintre ele este la doctorat, a terminat Facultatea de Medicină Veterinară în Iași, a doua fetiță este la universitate în București, iar cea mică, mezina, este cea mai atașată de fermă și își dorește să rămână în zonă.

Soții Merlușcă au demonstrat că munca și perseverența sunt cheia succesului și că oamenii de la țară pot avea o afacere proprie prosperă.