Un român din Italia s-a trezit cu datorii de 807.000 de euro. Totul a început după ce a pierdut buletinul

Un bărbat român în vârstă de 40 de ani, rezident într-o localitate din zona geografică Valdelsa (Toscana), identificat prin inițialele C.B., a devenit victima unei înșelăciuni de proporții majore, după ce un conațional i-a furat identitatea acum 20 de ani și a trăit o „viață paralelă” acumulând datorii colosale în numele său, informează Radio Siena.

Evenimentele au luat o întorsătură dramatică în vara anului 2023, când C.B. a primit un ordin de plată de la fosta „Equitalia” (agenție guvernamentală italiană responsabilă pentru colectarea datoriilor și a impozitelor neplătite) din Siena, prin care i se aducea la cunoștință că are de plătit suma de 807.000 euro.

Această sumă uriașă reprezenta datoriile acumulate de conaționalul care i-a furat identitatea, inclusiv amenzi și acte de evaziune fiscale.

Victima a fost pusă într-o situație dificilă fără să aibă vreo vină, toate aceste obligații financiare fiind rezultatul acțiunilor frauduloase ale impostorului care și-a asumat identitatea sa.

C.B. a povestit că acum 20 de ani a pierdut buletinul. Actul de identitate, de tip vechi, cu fotografie, a fost găsit probabil de cel care a hotărât să-i fure numele și datele de identificare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Infractorul a reușit să schimbe fotografia buletinului și să obțină cu acel act de identitate un pașaport. A deschis o firmă în Italia în numele lui C.B. și a trăit efectiv o viață dublă, implicându-se în activități ilegale, fără să plătească amenzile și taxele la statul italian.

Cu ajutorul avocaților săi, Roberta Parigiani și Ivan Roberto Picci, victima a purtat o luptă juridică îndelungată pentru a-și dovedi nevinovăția.

Lupta s-a încheiat în cele din urmă cu o victorie în fața Curții de Justiție Tributare, care a anulat datoria și a ordonat celor de la Agenzia Delle Entrate (Agenția de Venituri) să acopere cheltuielile de judecată.

Cu toate acestea, pericolul nu a fost complet eliminat. Există încă riscul ca alte datorii, acumulate în ani mai recenți de impostor, sau alte probleme să-i fie atribuite în mod eronat lui C.B.

Acesta a fost deja nevoit să se confrunte cu acuzații de evaziune fiscală în Verona, din fericire fiind achitat după ce a fost demonstrată confuzia de identitate.