Un român întors din străinătate a deschis afacerea la care visa din copilărie. „Am învățat meserie de la bunicul meu”

Un român pe nume Vasile Lupu a renunțat la viața sa din Paris, capitala Franței, pentru a-și urma visul și pasiunea din copilărie: să construiască o afacere profitabilă cu păstrăvi în România.

Povestea sa a fost prezentată într-un reportaj realizat de Prima TV.

700-2023042591112-5
Laura și Vasile Lupu. Sursa foto: Știri Agricole.ro

Originar din satul Lunca Mare, așezat între Câmpina și Valea Doftanei, Vasile a crescut printre păstrăvi și a învățat tainele meseriei de la bunicul său, care administra fosta Păstrăvarie Doftana.

După ce a terminat liceul Silvic și a lucrat ca pădurar, Vasile a plecat în Franța, în anul 2000, la vârsta de 25 de ani. Începutul vieții de imigrant a fost foarte greu:

„A fost greu pentru că n-am știut limba și nu cunoșteam pe nimeni. Am dormit pe stradă, am mâncat din gunoaie și apoi, ușor-ușor, după vreo 9 luni de zile de chin, am reușit să cunosc un turc care m-a angajat în construcții.”, a povestit el.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După doar un an și jumătate a înființat o firmă de curățenie industrială și a început să facă bani mulți. De la francezi a învățat că mai presus de orice este cuvântul dat.

Cu toate acestea, în ciuda succesului și a celor 48 de angajați pe care îi avea, Vasile a decis să se întoarcă în România.

A investit 140.000 de euro într-un teren, dar acesta a fost retrocedat și Vasile a rămas fără nimic. S-a mutat mai la vale, unde, împreună cu Laura, soția lui și cei doi copii, a început afacerea cu păstrăvi de la zero.

A săpat bazinele cu mâinile lui și a construit 10 bazine de pre-creștere a păstrăvului și șase de creștere.

În februarie 2020, familia Lupu a decis să deschidă un restaurant cu produse românești, care a fost inaugurat cu o lună înainte de pandemie.

IMG_20220520_155547-1024x769
Restaurantul Pastravaria DOFTANA. Sursa foto: site-ul web

Afacerea este una de familie, iar rețetele folosite sunt moștenite de la părinți și bunici. Familia Lupu estimează o producție de 50 de tone de păstrăv în 2023, dar producția este vulnerabilă la bacterii și depinde de noroc și de susținerea autorităților.

România are un deficit de păstrăv de 11.000 de tone, iar producția internă este aproape inexistentă. Țara importă aproximativ 8.000 de tone de păstrăv pe an.

Cu toate acestea, familia Lupu a reușit să se facă remarcată pe această piață invadată de importuri, obținând contracte cu doi retaileri mari și vânzând produsele în 24 de supermarketuri și peste 100 de magazine mici.

Vasile Lupu este un exemplu de curaj și determinare, dar are nevoie de susținerea tuturor românilor. Alegând să mâncăm produse românești și să susținem afacerile locale, putem contribui la succesul afacerii lui și la dezvoltarea industriei păstrăvului în România.

Distribuie acest articol