Videoclipul unei tinere românce din Italia a emoționat mii de oameni. „Am făcut o mare greșeală părăsindu-mi țara”

Zeci de ani de migrație românească își pun adânc pecetea pe sufletul celor care din nevoie, disperare, din dorința de mai mult și mai bine, au hotărât în ultimele decenii să-și părăsească țara și să trăiască departe de meleagurile natale, printre străini. Între timp, unii s-au întors, alții au hotărât să rămână, iar cei mai mulți trăiesc ancorați între două lumi, cu sufletul și gândul la ce au lăsat în urmă și cu speranța că peste ani, cândva, vor reveni acolo unde le este locul.

Andreea Boanță este o tânără în vârstă de 19 ani, originară din Mărgineni, județul Bacău și a cunoscut deja dezrădăcinarea și trăirile sufletești ale românilor strămutați, dificultățile integrării într-o societate străină și adaptarea la o nouă mentalitate și la noi obiceiuri. De trei ani trăiește la Milano, în Italia, unde și-a urmat părinții care emigraseră deja cu mai mulți ani înainte. Andreea este o fire deosebit de sensibilă și atentă la ceea ce o înconjoară, scrie versuri, iar recent a realizat un videoclip emoționant, dedicat tuturor românilor din străinătate.

În versurile videoclipului său Andreea spune printre altele:

«Respect diaspora, că ești o luptătoare/Mereu printre străini, te simți într-o-nchisoare/Că ești sclavă și umilită-n țara altora/Și nu poți fi român, în România ta.(…) Speranța mai există-n generația nouă/Pentru că te-nvață, „hai să ne pese nouă”/Hai să îi dăm culoare din nou acestei țări/Să evoluăm, să creștem, să fim noi învingători!»

Nu este prima sa experiență de acest gen, cu aproximativ două luni înainte, tânăra română a realizat un alt videoclip, la fel de emoționant și dedicat tot românilor din diaspora. Îl puteți asculta aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Curioși să o cunoaștem mai bine, i-am solicitat Andreei Boanță un scurt interviu:

Cum și de ce ai plecat din România?

„M-am stabilit în Italia în urmă cu 3 ani, împreună cu părinții mei, ei fiind plecați acolo de mai mulți ani. Am decis să plec din țară pentru că dorul de părinți era foarte crunt, dar și cu speranța că îmi voi putea face un viitor mai bun. Spun cu cea mai mare sinceritate că am făcut o mare greșeală părăsindu-mi țara.”

De unde ideea videoclipului și ce reprezintă în momentul de față România pentru tine?

„Ideea cu videoclipul a apărut în momentul în care am hotărât să-mi fac auzite versurile proprii, dar în același timp și durerea pe care o are orice român plecat în străinătate. Aș putea spune că m-am inspirat din realitate, din trăirile mele dar și din ale celor din jur. M-am făcut auzită cu speranța la o Românie mai bună, o Românie mai respectată și mai bogată în cultură, așa cum a fost ea odinioară. România pentru mine înseamnă acasă, înseamnă liniște sufletească, într-un cuvânt înseamnă tot! Chiar dacă nu sunt plecată de mult timp, durerea este foarte mare, respect fiecare român care este plecat și îl sfătuiesc că România așa cum este ea este țara lui și să nu o judece, ci dimpotrivă, să lupte pentru ea.”

Ce crezi că ar trebui să se schimbe pentru ca românii să se întoarcă în țara lor?

„În primul și în primul rând în România trebuie schimbat sistemul de învățământ, educația să fie pe primul loc, prin educație poporul evoluează de la o generație la alta. După care, sănătatea a-și plasa-o tot pe primele locuri, este foarte importantă și ar trebui tratat cu mai multa seriozitate acest subiect din partea celor ce sunt la putere.

România, după părerea mea a ajuns „o comoară abandonată” cum am spus în prima piesa. O comoară uitată și lăsată pe mâna celor ce nu o merită.

Românii noștri vor sa fie respectați în propria țară, fizic dar și financiar. Cei plecați s-au săturat să fie sclavii altora pe bani puțini, s-au săturat să fie tratați cu indiferență, s-au săturat de puținul pe care li-l oferea cândva România. Dar sfatul meu este să ne mobilizăm și să salvam această țară, să o schimbăm, să o ajutăm să evolueze și să ne întoarcem rând pe rând acasă. Dar pentru asta trebuie să ne pese și să luptăm pentru acest obiectiv. Cum alte țări au putut, am putea și noi! Români, educați-vă copiii să-și iubească țara, că ei sunt viitorul acesteia. Și țin să le mulțumesc prin intermediul dumneavoastră părinților mei că m-au educat în acest fel.

Ai să te întorci definitiv vreodată?

„Eu sper la o Românie mai bună și m-aș întoarce oricând dacă această țară mi-ar oferi siguranța unui trai mai bun.”

Mai jos, ultimul videoclip realizat în studioul de înregistrare DJReck din București de Andreea Boanță, pe versurile sale:

Diaspora am scris aceste versuri pentru tine, cu speranța că acest mesaj va ajunge la cat mai multi ROMANI.Romanii care își vad familia si apropiații doar intr-o scurtă vacanta de vara.Dar care inca speră la o schimbare in bine…#Schimbarea_Este_In_Mainile_Noastre#RespectDiaspora #RomaniaTeVremInapoi#Trezeste_tehttps://youtu.be/4WZgPu7iqJ0

Gepostet von Andreea Boanță am Freitag, 27. September 2019