Universităţile din România rămân fără studenţi. Ministrul Educației: o soluție ar fi să se aducă studenți străini

Învățământul universitar s-ar putea confrunta, în curând, cu o situație nouă pentru România, numărul celor care vor să studieze în țară este în continuă scădere așa că multe universități ar putea fi închise peste doar trei ani. „O soluție ar fi să aducem studenți străini”, spune ministrul Educației, Ecaterina Teodorescu, îngrijorat și de numărul mic de absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației a declarat: „Nu cred că vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenți de liceu peste trei ani de zile. Una dintre soluții este să încercăm să aducem studenți străini.”

Numărul studenților din România s-a redus la jumătate în ultimii 10 ani

Anul universitar 2018-2019 a început cu doar 383.000 de studenți. Numărul s-a redus la jumătate în ultimii 10 ani. Principalele cauze sunt scăderea demografică, reorientarea tinerilor spre școlile din străinătate, precum și numărul mare de elevi care nu trec de examenul de bacalaureat.

De exemplu, dacă în 2009 au promovat peste 170.000 de absolvenți, anul trecut au fost doar 86.000. Iar dintre aceștia, aproximativ 10% au ales să plece la studii în străinătate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atrași de taxele mici, peste 20.000 de studenți străini învață în universitățile din România. Cei mai mulți sunt înscriși la Medicină și Automatică. Bucureşti, Constanţa, Cluj, Iaşi, sunt oraşe recunoscute pentru diversitatea de studenţi străini.