Unui tânăr american i-au crescut sâni după ce a luat un medicament ani la rând, va fi despăgubit cu 8 miliarde de dolari

O companie farmaceutică din Statele Unite ale Americii a fost condamnată să plătească suma de 8 miliarde de dolari unui tânăr bărbat american care a luat ani de zile la rând un medicament produs de aceasta și care i-a provocat creșterea sânilor ca efect advers.

Potrivit BBC, numele companiei este Johnson & Johnson, iar medicamentul se numește Risperdal, un antipsihotic prescris de medici pacienților care suferă de anumite forme de schizofrenie sau alte probleme de ordin psihic. Nicholas Murray, astăzi în vârstă de 26 de ani și rezident în Philadelphia, a fost diagnosticat în 2003 cu o tulburare din spectrul autismului, iar medicul i-a prescris Risperdal drept tratament.

În anii ce au urmat și în care s-a tratat cu acest medicament, lui Murray i-au crescut sâni  ca la o persoană de sex feminin, care se pare că este un efect secundar al acestui produs farmaceutic despre care producătorii nu au făcut nicio referire. Mai exact, efectul se numește „ginecomastie” și este provocat de un dezechilibru în organismul bărbatului între cantitatea de testosteron și estrogen, iar cauza în acest caz a fost asumarea medicamentului Risperdal, așa cum s-a demonstrat în tribunal.

Din acest motiv, tânărul american a decis să dea în judecată firma producătoare și după câțiva ani de proces Murray a câștigat cauza, judecătorul obligând recent Johnson & Johnson să-i plătească bărbatului o despăgubire de 8 miliarde de dolari. Compania a fost găsită vinovată de faptul că nu a menționat în prospectul medicamentului că printre posibilele efecte secundare provocate de Risperdal se numără și acela de creștere a țesutului mamar la bărbați (ginecomastie).

Cazul lui Nicholas Murray nu este însă unul singular, alte câteva mii de astfel de cazuri fiind pe rol în prezent în Philadelphia. Decizia juriului în acest caz va fi cu siguranță folosită ca argument de necontestat și în celelalte cazuri, dar suma pe care compania americană este obligată să o plătească tânărului ar putea fi redusă cu mult. Cel puțin așa speră și este încrezătoare firma producătoare că se va întâmpla, conform sursei citate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI