Variola maimuței: Italia ia în calcul carantina și vaccinarea persoanelor cu risc de infectare

Pentru combaterea răspândirii infecției cu variola maimuței (MPX), Ministerul Sănătății din Italia a transmis că va lua în considerare posibilitatea vaccinării persoanelor cu risc mare de infectare – începând de la lucrătorii sanitari – și instituirea carantinei în anumite circumstanțe.

Informațiile sunt incluse în noua circulară emisă de Ministerul Sănătății, în timp ce numărul infecțiilor confirmate în Italia de Institutul Național de Boli Infecțioase Spallanzani din Roma se ridică la șase, informează ANSA.

Nicio alarmă în acest moment, reiterează reprezentanții regiunii Lazio, dar sistemul italian de supraveghere a bolilor infecțioase se află într-o „stare de maximă atenție”. Două noi cazuri de variola maimuței au fost descoperite în Lombardia. Ambii pacienți se află acum în izolare la domiciliu, sub observație și în condiții stabile. Primul pacient a fost diagnosticat pozitiv la Spitalul San Raffaele din Milano, al doilea de spitalul din Verona.

Spania a înregistrat miercuri, 25 mai 2022, un număr de 59 de cazuri de variola maimuţei şi anunţă că va comanda vaccinuri şi antivirale cu ajutorul Uniunii Europene

Între timp, Ministerul Spaniol al Sănătății a anunțat că UE va achiziționa vaccinuri și antivirale „Tecovirimat” pentru a le pune la dispoziția statelor membre, contribuind astfel la gestionarea cazurilor de variola maimuței. Ministrul Carolina Darias a precizat că vaccinul cumpărat va fi „Imvanex”, produs de o companie daneză.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autoritatea europeană în caz de urgenţă sanitară HERA (Health Emergency Response Authority) „va pune vaccinul la dispoziţia statelor membre, în speţă vaccinul Imvanex (…)”, a spus Darias, fără a preciza cantităţile sau termenele de distribuţie.

„HERA va stabili termenele”, iar dozele vor fi distribuite echitabil între statele membre pentru aceste produse „cu producţie limitată şi acces limitat”, a adăugat ea.

Imvanex, produs de compania de biotehnologie Bavarian Nordic, este un vaccin de generaţia a 3-a autorizat în Europa din 2013 şi recomandat în lupta contra variolei la adulţi.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea contra variolei, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.