Vaticanul se îmbracă în ie! 24 iunie – Ziua iei tradiționale românești la Roma

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii.

Pentru a arăta cât de mult o prețuiesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.
Lor li se alătură și românii din întreaga Italie, iar la Roma, pe 24 iunie va fi sărbătorită pentru al 5-lea an consecutiv Ziua Iei Românești, organizată de „Ie Tradițional Românească – Unic distribuitor autorizat în Italia”.

Ziua Internațională a Iei Românești sărbătorită la Roma, în Piazza San Pietro, Vatican. Ediția 2015. Foto: Marius Lupu

La Roma, Ziua Iei în comunitatea românească este legată de numele Mariei Bogdan, o româncă inimoasă care încă din iunie 2014 colabora cu Ambasada României și alte asociații din Roma la organizarea primei ediții a Zilei Iei românești în marea metropolă romană.

Ziua Internațională a Iei Românești, sărbătorită de românii din Roma. Ediția 2015. Foto: Marius Lupu

Evenimentul va avea loc duminică, 24 iunie, 2018 și se va desfășura după următorul program:

Între orele 10:00 – 12:00, în piazza San Pietro de la Vatican românii se vor întâlni pentru a asista la slujba oficiată de Papa Francisc, după care se vor îndrepta spre parcul Villa Doria Pamphili, intrarea din via Leone XIII. Va fi organizat un picnic românesc, cu o degustare de produse tradiționale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vor participa grupuri de români din Benevento, Mantova, Spoleto și România.

„Ne dorim ca generația tânără, copiii români născuți aici, în străinătate, să cunoască și să ducă mai departe frumusețea și unicitatea cămășii populare românești iar noi, adulții, să fim mândri de a purta-o în cadrul evenimentelor românești și nu numai.”, scriu organizatorii, în cadrul evenimentului creat pe Facebook.

„Vă așteptăm cu drag, alături de noi, duminică 24 iunie!”

Distribuie acest articol