Veneția – atac terorist evitat de autorități la Podul Rialto. Arestați trei extremiști islamici

Trei bărbați cu vârsta sub 30 de ani, toți originari din Kosovo, au fost arestați în noaptea zilei de miercuri spre joi, 30 martie 2017, de către autoritățile italiene, aceștia fiind suspecți de planificarea unui atac terorist asupra Podului Rialto din Veneția.

Urmărirea celor trei persoane arestate a început după atacul terorist de la Londra când aceștia au început să-și manifeste entuziasmul pentru cele întâmplate prin comentarii de genul: „să facem ceva asemănător și la Veneția”, planul fiind de a organiza un atac într-unul din punctele de interes major pentru turiști, Podul Rialto, relatează Repubblica.it.

„Cu Veneția ajungi imediat în Paradis pentru câți necredincioși sunt aici, să punem o bombă la Rialto”. Aceasta este una dintre frazele intereceptate de autorități, într-o conversație a presupușilor teroriști.

„Abia aștept să depun jurământul în fața lui Alah. Dacă mă lasă să depun jurământul sunt pregătit să mor”, spunea unul dintre ei într-o conversație telefonică, în timp ce un alt arestat definește ca fiind „măreț” un terorist care, într-un video de propagandă al Califatului ISIS, pregătește o bombă și o pune într-un rucsac, ca mai apoi să meargă să o detoneze într-un atac.

Cei trei atentatori lucrau în două baruri din San Marco și se numesc Fisnik Bekaj, 24 ani, Dale Haziraj,  25 de ani și Arjan Babaj, 27 de ani. Alături de ei a mai fost reținut și un minor, acuzat de asociere teroristă, scrie Repubblica.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Fisnik Bekaj, 24 ani, Dale Haziraj, 25 de ani și Arjan Babaj, 27 de ani

Fisnik Bekaj, despre care anchetatorii spun că este „omul cheie”, a luptat recent alături de trupele islamice în Siria și s-a întors în Italia trecând prin Kosovo, acesta fiind primul indiciu al autorităților, pe baza căruia s-a pornit ancheta.

„Gruparea a fost monitorizată un timp îndelungat, chiar și când nu apăreau detalii importante. Am controlat toate relațiile lor, toate contactele cu lumea externă și am reușit să intrăm și în lumea lor telematică, controlând tot ceea ce reușeau să comunice între ei și să-și îndoctrineze unul celuilalt”, a explicat procurorul adjunct din Veneția, Adelchi D’Ippolito.

În urma atacului de Londra, cele patru persoane au arătat intenția de a organiza un atac asemănător și la Veneția, ceea ce a declanșat intervenția imediată a autorităților italiene care în cursul perchezițiilor au găsit și câteva pistoale deținute de persoanele arestate dar și material explozibil.

„Din partea persoanelor arestate s-a demonstrat o mare adeziune la ideologia ISIS și la recentele atacuri teroriste, în special la cel de la Londra, din 22 martie, care a primit foarte multe aprecieri”, a mai adăugat procurorul.

Sursa: Repubblica.it

Distribuie acest articol