Venitul de cetățenie: o româncă din Italia primește 333 de euro. „Prea puțin, mai bine renunț”

De curând, cererile pentru venitul de cetățenie în Italia au început să fie onorate. Persoanele cu un venit anual minim stabilit și care au depus cererea pentru ajutorul social oferit de statul italian au început să primească primii bani. Doar că, așteptările multora dintre ei erau mult mai mari decât suma primită. Mulți au înțeles că vor primi pe lângă ceea ce deja primesc alți 700 de euro, dar intenția guvernului italian a fost de a aduce venitul minim pe cap de locuitor la această sumă, plătind diferența.

Cu o situație de acest gen s-a confruntat și o româncă din Rimini (Emilia-Romagna) 

Anuța Rodica Potcovaru are 66 de ani și s-a stabilit în Italia cu 20 de ani în urmă. A lucrat în tot acest timp ca ajutor de bucătar, cu carte de muncă și s-a pensionat de curând primind o pensie de 377 de euro. A făcut cerere pentru venitul de cetățenie, prin care statul italian i-a mai acordat un ajutor de 333 de euro pentru a ajunge la un total de minim 700 de euro pe lună. Anuța declară însă că s-ar fi așteptat la mai mult și că cifra aceasta nu-i ajunge să acopere toate cheltuielile care cuprind plata chiriei, a facturilor și toate celalalte necesare unui trai decent, de aceea s-a hotărât să renunțe la banii din venitul de cetățenie și să își caute un loc de muncă.

„Când am depus cerere pentru venitul de cetățenie, după ce am auzit vorbindu-se despre el de mai multe ori la televizor, am fost foarte încrezătoare, mă așteptam să primesc cel puțin 700 de euro de la statul italian. În schimb, ei îmi dau 333. Nu sunt de ajuns pentru mine, în această vară va trebui să mă întorc la lucru”, spune românca pentru publicația Il Resto del Carlino.

Anuța spera, ca după ani lungi de muncă, să poată primi un venit decent pentru a-și duce zilele liniștită și a se bucura de pensia binemeritată. Doar că, cei 700 de euro nu-i permit încă să se oprească din lucru. Ea mărturisește pentru sursa citată: „M-am pensionat acum câteva luni și iau 377 de euro pe lună. Speram ca prin cumularea celor două subvenții, să nu mai lucrez după o viață de muncă. Cu 333 de euro pe de o parte și 377 pe cealaltă, ajung la puțin peste 700 de euro pe lună. Țineți cont că trebuie să plătesc 450 de euro chirie, plus plata facturilor, cheltuielile pentru alimente și îmbrăcăminte și puteți trage singuri concluziile.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ajunsă la vârsta când ar trebui mai mult să se odihnească decât să lucreze, Anuța a început să caute de lucru pentru sezonul verii. Locuiește într-un oraș turistic, pe malul mării Adriatice, unde vara mereu se găsește câte ceva de făcut: „Da, caut de muncă pentru sezonul de vară. Orice tip de ocupație, mă pot adapta: restaurant, hotel, atât la ​​bucătărie cât și pe etaje, cameristă, orice găsesc. După cum am înțeles îmi voi pierde venitul de cetățenie, dar asta este, nu am ce face.”

Anuța Rodica Potcovariu este văduvă și și-a crescut cei trei copii, două fete și un băiat, de una singură. A lucrat non-stop, vara ca ajutor de bucătar pe plajele însorite din Rimini, iarna, camerieră în hoteluri de munte, la San Candido, un mic oraș din provincia Bolzano. Locuri de muncă temporare, dar care i-au permis să-și acopere cheltuielile zilnice și să-și crească cei trei copii care locuiesc toți, aici, în Italia. „Cei doi mai mari lucrează, stau la casele lor. Fata locuiește încă împreună cu mine, este și ea în căutarea unui loc de muncă”, spune femeia care, chiar dacă vârsta sa este una la care ar trebui să se oprească, ea va fi nevoită să lucreze în continuare.