Viața unei românce care s-a mutat în Italia, apoi a plecat în SUA: „Șocul a fost mai mare decât mă așteptam”

Oana Adamopoulos, o tehniciană veterinară originară din România și fondatoarea companiei Pet Lift, a împărtășit recent experiența sa despre mutarea și viața în Statele Unite, evidențiind diferențele culturale și dezamăgirile întâmpinate. După ce s-a stabilit inițial în Italia, și-a întâlnit soțul greco-american și împreună s-au mutat în SUA, relatează Business Insider.

Locuind mai întâi în Washington și mai târziu în Sarasota (Florida) românca a remarcat dificultatea de a forma legături sociale într-un oraș ca Washington DC, unde oamenii sunt adesea concentrați pe carierele lor efemere.

Obișnuită cu stilul oamenilor din România și Italia, mărturisește că aspectul social a fost cel mai greu de acceptat pentru ea:

„Șocul cultural pe care l-am trăit la Washington a fost mai mare decât mă așteptam. Mutarea din România în Italia a fost destul de ușoară, dar din Italia în SUA a fost foarte diferită.

Oamenii pe care i-am întâlnit erau distanți și nu foarte prietenoși. Am ajuns să îmi dau seama că nu era o chestie valabilă doar în DC, ci în toată America”, aspus ea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un alt șoc major pentru ea a fost descoperirea lipsei unui concediu maternal protejat în SUA, contrastând cu generoasele beneficii oferite în Europa.

„Este atât de trist să văd că oamenii au un copil și apoi, șase sau opt săptămâni mai târziu, trebuie să se întoarcă la muncă. Nu cred că este corect, nu este firesc să lași un copil fără mamă. Există o formă de concediu de maternitate plătit în toată Europa”, a spus Oana.

De asemenea, costul serviciilor de sănătate în America, inclusiv asigurările de sănătate complicate și facturile exorbitante pentru servicii minore la urgențe, a fost o dezamăgire.

„Cred că SUA ar trebui să adopte un sistem de sănătate similar cu al țărilor din Europa. Aici, chiar și o vizită la urgențe pentru ceva minor poate genera o factură uriașă și pur și simplu nu este corect”, a spus ea.

După ce și-a petrecut patru ani ca mamă care stă acasă, o perioadă prelungită din cauza pandemiei de COVID-19, Oana Adamopoulos s-a reorientat profesional către medicina veterinară și a demarat o nouă afacere.

Calitatea vieții în Europa este cu siguranță mai bună decât în America, este de părere românca. În Europa oamenii reușesc să echilibreze mai bine familia, munca și viața socială.

Ea continuă să fie preocupată de echilibrul slab dintre viața profesională și cea personală în SUA, violența armată și costurile ridicate ale educației universitare, aspecte care o determină să se gândească la posibilitatea de a se întoarce în Europa, în special dacă fiica ei alege să studieze acolo.

În ciuda acestor provocări, ea recunoaște că SUA oferă oportunități mai mari pentru succesul în afaceri, dar se întreabă dacă sunt suficiente compensații pentru a rămâne pe termen lung.