Viața ca un spectacol, îngrijitoarele românce și sacrificiile lor într-o piesă de teatru italian

Pe scena școlii de artă MAD Mall din Mattinata, provincia Foggia, în Puglia, miercuri, 20 decembrie, la ora 20.00, a avut loc prezentarea piesei „Străina din casă” scrisă și interpretată de Raffaella Giancipoli. Textul piesei de teatru a avut ca subiect povestea Luminiței, o femeie română nevoită să își lase familia în România pentru a lua drumul străinătății renunțând la sine, o femeie care va învăța să trăiască între două lumi, între două universe paralele și care va lupta să își asume responsabilitățile care îi revin de ambele părți.

„Străina din casă” este povestea tristă a unui autobuz plin cu femei care pleacă în noapte, departe, în căutarea unei speranțe mai bune de viață, femei, printre care și Luminița, care decide să plece pentru a putea oferi și asigura un viitor mai bun copiiilor săi. Este povestea unei profesoare din România care, în ciuda pregătirii ei, devine îngrijitoare în Italia. O femeie, două vieți: pe de o parte România, unde a rămas soțul să îngrijească de copiii lor, pe de altă parte Italia, unde Luminița îngrijește de bătrâni cu răbdare, responsabilitate și cu lacrimi amare în suflet.

Și nu doar atât, „Străina din casă” este mai presus de toate povestea lui Călin, un băiețel crescut de mamă la telefon, cu povești citite înainte de culcare și multe promisiuni, un orfan al unei mame vii, un copil dispus să facă totul pentru a-și aduce mama acasă, în cele din urmă.

Scenă din spectacol

Spectacolul se hrănește chiar din acest paradox al unei vieți duble suspendată undeva în ambele direcții și este în același timp o invitație de a reflecta asupra vieții private a îngrijitoarelor, care deseori sunt privite doar din latura socială, ca forță de muncă, făcându-se abstracție că sub fațada și stoicismul acestor femei dispuse să lucreze la căpătâiul bătrânilor bolnavi zi și noapte se ascunde o mamă, o fiică, un suflet plin de dor și suferință. Femei care au învățat să își șteargă lacrimile grele ca niște pietre de moară și să meargă mai departe pentru copiii lor, cu speranța că vor avea parte de un viitor mai bun și o viață mai ușoară.

Proiectul „Ci aiutano a casa nostra” este un proiect Kuziba Theater, câștigător al SIAE “Sillumina” Bando și produs de compania Bottega degli Apocrifi. Proiectul explorează viața de zi cu zi a comunității multietnice, a artei de a trăi împreună în ciuda limbajului, a culorii pielii, a alimentelor tradiționale diverse, a religiei sau a îmbrăcămintei. „Cineva o numește integrare. Noi, ne imaginăm că poate fi o artă” declară organizatorii.(rignanonews.it)

UP SERVICE DESPĂGUBIRI