Viața lui Gheorghe răpusă de un conațional. Criminalul scapă de închisoare: „tulburare pishotică delirantă”

Este ora 5:30 din dimineața zilei de 9 martie 2018, când Gheorghe Suta și Ionuț Bejenaru, cetățeni români, colegi de apartament și de muncă în Italia, se ceartă în locuința lor din localitatea Mira, provincia Veneția.

Cearta devine tot mai aprinsă și degenerează în violență. Bejenaru își pierde cumpătul și îl ucide pe conaționalul său după ceea ce pare a fi un exces de furie. Un alt coleg de apartament, tot român, dă alarma și la fața locului sosește o ambulanță, dar pentru Gheorghe nu se mai poate face nimic.

Două vieți distruse în floarea vârstei cu o singură lovitură de cuțit aplicată la nivelul gâtului. Gheorghe Suta moare la 37 de ani, iar Ionuț Bejenaru este arestat pentru crimă la numai 29 de ani.

Săptămâna aceasta însă judecătorul pentru audiențe preliminarii de la Tribunalul din Veneția, Andrea Battistuzzi, a decis că Bejenaru nu era în deplinătatea facultăților mintale la acea dată și prin urmare nu trebuie să meargă la închisoare. Va fi internat în schimb într-o structură sanitară specială pentru oameni cu probleme psihice (REMS – Residenza per l’Esecuzione delle Misure di Sicurezza) care prezintă un pericol pentru societate și va urma un tratament acolo timp de 5 ani.

Procurorul care s-a ocupat de caz, Giorgio Gava, a cerut ca inculpatului să-i fie aplicată o pedeapsă cu închisoarea de șase ani și două luni, dar după ce a analizat în detaliu cazul și a cerut analiza unui psihiatru expert, judecătorul a decis că Ionuț Bejenaru a acționat în baza unei „tulburări psihotice delirante”. O tulburare care apare din senin și dispare în scurt timp, dar care, în acest caz, a provocat moartea unei persoane.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Gheorghe Suta lucra în Italia de mai mulți ani pe un șantier naval care aparține de Fincantieri, în localitatea Marghera din aceeași provincie. Bejenaru în schimb sosise în Italia cu numai câteva luni înainte de această tragedie și lucra și locuia în același loc cu victima sa.

Gheorghe Suta și soția sa în ziua nunții. Sursa foto: www.ilgazzettino.it