Viața unui copil român, salvată de medicii din Italia. Tatăl: „Niște îngeri!”

Tatăl unui copil român a povestit emoționanta călătorie a familiei sale din România până în Italia, pentru a salva viața fiului în vârstă de numai 7 anișori. După ce micuțul a primit o nouă inimioară printr-un transplant inovator, tatăl mulțumește atât medicilor care l-au operat, cât și părinților donatorului:

„Vom fi pe veci recunoscători părinților copilului de la care fiul nostru a primit inima”, a transmis tatăl băiețelului român, conform Bergamo News.

În decembrie 2023, băiețelul român a primit o nouă șansă la viață printr-un transplant de inimă efectuat la Spitalul Papa Giovanni din Bergamo, după ce a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă la doar 5 ani:

Fiul meu era ca orice copil normal”, povestește tatăl, alături de soție și cealaltă fiică a lui de 11 ani.

În mai 2022 a început să se simtă rău, cu febră destul de mare. Medicii au crezut că era gripă și i-au dat paracetamol. Dar nimic, era din ce în ce mai rău și așa că a apelat la niște specialiști care după analize atente i-au descoperit problema.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
1200-2024021910156 (3)
Copilul român operat la Bergamo, împreună cu mama sa. Sursa foto: Bergamo news

Familia a decis să se mute în Italia, atrași de eficiența sistemului medical

Doctorii le-au explicat imediat părinților că nu există tratamente și că singura soluție este transplantul. Și, cu multă onestitate, au adăugat că în Italia sistemul spitalicesc este mult mai eficient decât cel românesc.

Fără să stăm pe gânduri am început să organizăm mutarea în Italia”, a continuat tatăl.

„Am ales să venim la Bergamo pentru că, informându-ne, am descoperit că există un spital, Papa Giovanni, printre cele mai bune din Italia.”

Cu ajutorul Asociației Aletheia au reușit să își organizeze viața în Bergamo. Oana Răduți, președinta asociației, le-a oferit suportul necesar, de la cazare până la îngrijire medicală:

Prin intermediul unor cunoștințe, am luat legătura cu asociația Aletheia, care asistă familii ca a noastră, iar președinta, Oana Răduți, a fost de la început foarte disponibilă.

Pe lângă faptul că ne-a oferit indicații prețioase pentru călătorie, ne-a ajutat să obținem o casă în chirie atunci când toți ne refuzau din cauza faptului că eram șomeri, a găsit un loc de muncă pentru mine și o școală pentru copiii noștri.

L-a însoțit pe băiat la consultații medicale împreună cu mama și în ziua intervenției chirurgicale a inventat o poveste ca să pară un joc și să-i aline frica.”

La scurt timp după sosirea în Italia, copilul român a fost adăugat pe lista de așteptare pentru un transplant. Familia a primit vestea așteptată pe 21 decembrie 2023, când o inimă compatibilă a devenit disponibilă.

Transplantul, o premieră în Italia folosind inima unui donator aflat în stop cardiac, a fost realizat de o echipă condusă de Dr. Amedeo Terzi, într-o intervenție chirurgicală maraton care a implicat peste 50 de profesioniști medicali.

După operație, tatăl a împărtășit recunoștința sa profundă față de medici și față de familia donatorului, exprimându-și speranța că inima transplantată va crește sănătoasă în corpul copilului său:

„După operație, Dr. Terzi ne-a chemat în biroul său să ne spuie cum a mers – a povestit tatăl – și eu nu-mi puteam lua ochii de la mâinile lui pentru că pentru mine au făcut o minune.

El și ceilalți membri ai echipei sale sunt niște îngeri. Acum, copilu nostru se simte bine, ia medicamente imunosupresoare și suplimente, dar nu sunt probleme deosebite.

Pentru patru luni va trebui să rămână în izolare. Îi lipsesc școala și prietenii, dar i-am explicat totul și a înțeles situația.

În ciuda imposibilității de a întâlni familia donatorului din cauza legislației, părinții români își exprimă zilnic recunoștința prin rugăciune, promițând să îngrijească acest dar prețios cu cea mai mare grijă.

Mesajul tatălui pentru alte familii aflate în așteptarea unui transplant este unul de speranță și răbdare, subliniind că viziunea zâmbetului unui copil recompensează orice suferință:

Să se roage mult la Dumnezeu, cum am făcut noi în lunile trecute și cum continuăm să facem. Apoi, trebuie multă răbdare și speranță, acelea nu trebuie să lipsească niciodată. Dar vă asigur că apoi să vezi zâmbetul propriului copil compensează toată suferința.

Distribuie acest articol