VIDEO | Betonieră condusă de un șofer român din Italia, a distrus două case după ce a vehiculul a rămas fără frâne

Momente de panică intensă vineri, 23 iunie 2023, în localitatea italiană Ancona din Marche, după ce o betonieră s-a izbit o casă și a rupt și o conductă de gaz.

Betoniera, condusă de un șofer român în vârstă de 52 de ani și rezident în localitatea Falconara Maritima, era goală la momentul incidentului, cântărind astfel doar 17 tone. Dacă ar fi fost plină, ar fi cântărit 40 tone.

7479654_23131650_incidente_passo_varano
Betoniera condusă de șoferul român. Sursă foto: corriereadriatico.it

Un coleg de lucru al șoferului român, care a observat imediat pericolul, a început să strige: „Toată lumea să se dea la o parte, plecați, plecați!”, temându-se de o posibilă tragedie, conform celor relatate de ziarul Il Resto del Carlino.

Vehiculul aparține unei companii de transport auto cu sediul în Castiglione sul Lago, Umbria, și fusese parcat pe o pantă de pe via Crocioni înainte de incident.

După ce tocmai terminase de descărcat beton pentru fundația unei vile în construcție, conaționalul nostru, cu inițialele V.G., se pregătea să plece, probabil pentru a încărca mai mult material.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Imediat după ce a urcat la volan și a pornit motorul însă, a înțeles că ceva nu era în regulă. Betoniera a început să se miște înainte și nu reușea nicicum să o oprească, în ciuda eforturilor disperate ale șoferului de a frâna.

La numai douăzeci de metri de locul din care a pornit betoniera se afla o grădiniță, cu copiii care se jucau în curte, iar șoferul român a reușit să o ocolească la limită.

În cursa sa necontrolată, betoniera a lovit mai întâi un mic gard, a distrus o bancă, apoi a răsturnat o parte din balconul unui imobil de la numărul 371b, stricând florile, ferestrele și trotuarul.

În cele din urmă, s-a oprit brusc, după ce s-a izbit de zidul unei case de la numărul civic 323, dărâmând complet un perete.

7479654_23131711_ancona
Peretele distrus de betonieră. Sursă foto: corriereadriatico.it

„Mama soțului meu tocmai plecase, după ce adusese câinele acasă. Dacă ar fi plecat cu un moment mai târziu, ar fi fost lovită. Suntem șocați.

Ea (mama soțului – n.r.) a sunat imediat la soțul meu, plângând, spunându-i să se grăbească acasă pentru că a fost distrusă casa. Noi eram la muncă”, a declarat Manuela Mandolini, proprietara imobilului afectat de betonieră.

Cabina betonierei a rămas încastrată în peretele pe care l-a străpuns, iar șoferul a fost prins între fiarele contorsionate.

Pentru a elibera bărbatul român din cabină, a fost necesară intervenția pompierilor, care au oprit imediat gazul și apa în zonă, având în vedere că vehiculul a distrus ambele contoare ale acestor utilități.

O ambulanță a Crucii Galbene l-a transportat pe șofer, care era conștient, la spitalul de urgență Torrette. El a fost grav rănit, dar viața sa nu este în pericol.

Agenții de la Poliția Locală, sosiți pentru a efectua investigațiile de rigoare, au declarat că șoferul le-a spus doar că nu a reușit să oprească vehiculul.

Betoniera nu a fost confiscată și reiese că se afla în conformitate cu reglementările de revizie. De asemenea, se pare că roțile erau blocate, așa cum se cere când se parchează pe o pantă.

Două locuințe au fost declarate nelocuibile, cele care au avut peretele distrus de betonieră.