VIDEO | Explozii devastatoare în România, la o stație GPL. Doi morți și 57 de răniți

Crevedia, o localitate din județul Dâmbovița, a fost scena unei tragedii sâmbătă seara, când o serie de explozii la o stație GPL de pe DN 1A au lăsat în urmă un bilanț îngrozitor: doi morți și 57 de răniți, dintre care 39 pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, informează Digi24.

Impactul devastator a determinat evacuarea a trei mii de locuitori pe o rază de 800 de metri.

De asemenea, situația a impus activarea Mecanismului european de protecție civilă, rezultând în transferul unor pacienți în spitale din Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia.

PTY1OCZoYXNoPWNjNzdhYzM5NjMwZTc0ZWU4ZDJhZjJjZjA5MzY2YmJh.thumb

Doi dintre pacienți au fost transferaţi în Italia, la Milano.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din păcate, unul dintre pacienţii transferaţi la Milano, în vârstă de 68 de ani, e în stare critică şi medicii fac mari eforturi ca să îl stabilizeze. Celălalt e un pacient de 48 de ani la care situaţia nu e la fel de dramatică, dar de asemenea este în stare gravă.

Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, stația GPL funcționa ilegal, fără autorizație de mediu din 14 octombrie 2020.

În plus, ancheta a dezvăluit că proprietarul stației GPL este Ionuț, fiul  primarului din Caracal, Ion Doldurea.

În urma scandalului, primarul Doldurea și-a anunțat autosuspendarea din PSD, dar a declanșat indignare cu comentariul său referitor la pompieri: „e problema lor”.

S-a sugerat că relația lui Doldurea cu Paul Stănescu, secretar general al PSD, ar fi avantajat afacerile fiului său.

NzljMmY4Y2EzODczODI2NDBjYzBlMmVkZTg2MA==.thumb
Urmările exploziei de la Crevedia Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Marcel Ciolacu, într-o vizită la locul tragediei, a făcut o declarație fermă, promițând măsuri severe

„Începând de mâine, în toată țara, toate stațiile de carburanți de GPL-uri vor intra într-un sistem de control. […]

Dacă va fi nevoie, vom face modificări legislative în cursul săptămânii viitoare, astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese și fără ca anumiți oameni să încerce să-și mențină afacerile, chiar dacă sunt ilegale.”, a afirmat Ciolacu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vor fi transferați în străinătate alți opt pacienți grav răniți. Rafila a subliniat: „Prioritari în privința transferurilor rămân pacienții intubați mecanic.”

Parchetul General a preluat ancheta.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa a declarat că focul a apărut în condiții încă neelucidate complet:

„Din investigații, în incintă, angajații societății efectuau diferite operațiuni de transfer de gaz, dintr-o cisternă în alta. În data de 26 august, în clădire erau cazați patru angajați ai societății, angajați de origine nepaleză.

În jurul orei 18:00 a apărut o a treia autocisternă încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne existente acolo. Șoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la mașină, justificând că avea o roată blocată, că avea nevoie să transfere gazul din acea cisternă într-una din cisternele goale aflate în curte.

Cei doi șoferi se întâlnesc, se cunoșteau ambii angajați ai societății și inițiază transferul de gaz, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiții încă neelucidate, sub cisterna care alimenta gazul, a apărut o sursă de foc.

Angajatul remarcă acest aspect și a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor patru nepalezi să meargă afară, ulterior le cere să meargă în stradă, el încercând împreună cu cei patru să oprească traficul, temându-se de un accident major.

La scurt timp după ce ies în stradă, în tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie. O explozie foarte puternică, despre care martorii spun că a împins flăcările până în stradă și a produs primele victimele.

Încep să își facă apariția la fața locului diferite echipaje de poliție, cu mai multe mașini de pompieri, care încearcă să securizeze zona, încercând să facă această intervenție de eliminare a incendiului, dar imediat are loc cea de a doua explozie, o explozie mai puternică și care duce la număr mai mare de victime”.