VIDEO | Goleau de bani bancomatele din Italia cu o tehnică uimitoare. Români și moldoveni arestați de carabinieri

Tehnica se numește „ATM Jackpotting” și este vorba despre o operațiune prin care infractorii fac niște găuri în bancomat pentru a scoate o placă de oțel în spatele căruia se află niște fire prin intermediul cărora aparatul este conectat la rețeaua bancară. Odată ce reușesc să ajungă la acele fire, infractorii folosesc un computer pentru a introduce un program în sistemul de operare a bancomatului și pentru a-l face astfel să le dea toți banii disponibil în aparat.

Aceasta este modalitatea prin care trei bărbați de naționalitate română și moldovenească, în vârstă de 24, 36 și 40 de ani, au reușit să dea lovitura în mai multe localități din Italia, în special în regiunile Toscana și Liguria. În total, cei trei ar fi reușit să fure prin această metodă circa 80.000 de euro, scrie publicația Lucca in Diretta, iar unele furturi ar fi fost efectuate chiar și în Franța sau Spania.

Cei trei infractori au fost prinși în flagrant în data de 15 octombrie 2020 în urma unei lovituri eșuate în localitatea Capannori din provincia Lucca și au fost puși sub arest la domiciliu. Ancheta a început, însă, după un furt efectuat de această bandă în localitatea Gallicano din aceeași provincie, în data de 15 septembrie. De la acea lovitură, carabinierii au reușit să facă legătura cu altele efectuate cu aceeași tehnică în localitățile Pietrasanta, Pescaglia, Vezzano Ligure din provincia La Spezia și San Giovanni Valdarno din provincia Arezzo.

„Arestarea acestei bande nu a fost ușoară. A fost pusă în aplicare o activitate de investigație care a implicat zi și noapte militarii de la Nucleul de Investigații. Meritul pentru rezultatul pozitiv al operațiunii revine locotenentului colonel Dario Ragusa, la comanda echipei operaționale și căpitanului Sebastiano Maieli, care a coordonat echipa de anchetă. De îndată ce au ajuns la Lucca, s-au apucat să lucreze în această anchetă complexă cu implicații internaționale”, a declarat colonelul Ugo Blasi, comandantul pe provincie al carabinierilor din Lucca.

Odată cu arestarea celor trei în data de 15 octombrie, carabinierii au reușit să recupereze suma de 8.700 de euro și au găsit asupra lor computerul folosit în aceste furturi, precum și dispozitivul prin care se conectau la bancomate, dar și stații radio, mașini de găurit și alte instrumente.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Prejudiciul total este estimat la 80 de mii de euro, dar ar fi putut fi mult mai mare, imens, pentru că banda era gata să lovească din nou. Dacă această operațiune nu ar fi fost efectuată prin activitatea de investigație, ci doar prin activități de prevenire, probabil că lucrurile nu s-ar fi încheiat în acest fel. În acțiunile sale, banda a luat multe măsuri de precauție, iar bancomatele vizate nu aveau daune vizibile. În dimineața următoare au fost găsite complet golite de conținut și a existat doar o ușoară scădere a tensiunii electrice”, a declarat și locotenentul colonel Dario Ragusa.

Judecătorul pentru investigații preliminare, Alessandro Trinci, de la tribunalul din Lucca, a definit această bandă ca fiind de „o viclenie și un profesionalism alarmante în executarea infracțiunilor, destinată să se exprime fără echivoc și în viitoare acțiuni ilegale”. Din acest motiv, la cererea procurorului Antonio Mariotti, judecătorul a dat ordin ca cei trei infractori să fie puși sub arest preventiv în penitenciar începând din această dimineață de 10 noiembrie 2020.

Distribuie acest articol