VIDEO | Italienii despre Colectiv: „Un film documentar despre incendiul de la București candidează la premiile Oscar”

„Zeci de oameni au murit arși de vii într-un club de noapte din București, la 30 octombrie, 2015. Guvernul României din acea vreme a fost obligat să demisioneze. Un film documentar relatează această tragedie și candidează la premiile Oscar”, scriu jurnaliștii de la Euronews Italia.

„Una band heavy metal, Goodbye To Gravity, era în concert în clubul Colectiv când cineva a aprins artificiile. Imaginile video din acea noapte demonstrează viteza cu care se propagă flăcările, după ce câteva scântei provenite de la artificii au provocat un rug”, explică jurnaliștii italieni care l-au intervievat de regizorul documentarului, Alexandru Nanau.

„Inițial au fost 27 de victime și mulți oameni răniți, dar la patru luni de la incendiu se înregistrau 66 de persoane decedate. Întrebarea este cum de au fost atât de multe persoane care și-au pierdut viața la multe zile după incendiu, din cauza unor răni aparent ușoare?”, se întreabă realizatorii documentarului și jurnaliștii italieni.

„Incendiul de la clubul de noapte Colectiv a fost o traumă la nivel național în România. Au fost organizate proteste de stradă, iar guvernul condus atunci de Victor Ponta a fost nevoit să demisioneze” – precizează cei de la Euronews.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Filmul documentar „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, s-a lansat vineri, 20 noiembrie, în cinematografele şi platformele VOD (video-on-demand) din SUA, Canada, Marea Britanie şi Irlanda, acest moment marcând startul campaniei oficiale pentru premiile Oscar.

Pelicula a fost desemnată de Centrul Naţional al Cinematografiei drept propunerea României la premiile Oscar 2021, în secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

Distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul „Colectiv” şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar” din cadrul Oscarurilor. Participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.