VIDEO | Medic rezident italian care lucrează în România: „Nu vreau să renunț, merg înainte”

Vincenza Del Vecchio este originară din sudul Italiei, dar a absolvit Medicina la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad și în momentul de față luptă cot la cot cu medicii din țară pentru a ajuta pacienții bolnavi de COVID-19. Tânăra doctoriță a fost remarcată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în timpul unei vizite la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad unde în urmă cu câteva zile 8 medici au demisionat și peste 80 de angajați și-au luat concediu medical.

„Avem un personal cu moral relativ scăzut, dar am fost impresionat, cel puțin aici, la corturi, să văd o tânără rezidentă din Sicilia care ne tratează pe noi. Cred că și acesta este un motiv pentru care medicii noștri ar trebui să înțeleagă că este un moment în care trebuie să fim împreună toți”, a spus Tătaru.

Povestea Vincenzei este prezentată pe scurt de TV Arad într-un interviu în limba română cu rezidenta de origine italiană care precizează că și tatăl ei este medic și că nu renunță la lupta cu virusul, ci merge înainte pentru a-i ajuta pe pacienții afectați de această infecție.

„Mie-mi place Medicina fiindcă în acest fel pot să ajut în mod semnificativ oamenii și, în general, îmi place să știu, să cunosc, cum funcționează organismul”, spune Vincenza.

Întrebată dacă-i este frică să practice această meserie în prima linie, având în vedere contextul epidemic actual, femeia italiancă a declarat cu fermitate:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Da, mi-e frică să nu fiu un pericol pentru familia mea, pentru rudele mele. Să-i contaminez pe ei. Numai această frică am. În rest, știu că asta este responsabilitatea medicului, să ajute și să trateze orice fel de bolnav și dacă mă gândesc la asta, nu mă prea concentrez asupra faptului că pot să aibă coronavirus sau nu. Ceea ce contează e să-i tratez, să-i ajut pe ei.”

Vincenza del Vecchio s-a întors din Italia în România în luna ianuarie a acestui an și de atunci nu a mai părăsit țara. De când a început criza provocată de coronavirus, medicul italian s-a aflat mereu în prima linie și nu s-a gândit nicio clipă să renunțe.

„Dacă renunț acum, după numai câteva luni și după un singur obstacol, asta înseamnă că munca de medic nu este făcută pentru mine. Eu nu vreau să renunț, vreau să merg înainte și să fac tot posibilul să fiu un medic bun și să-i ajut pe alții”, a mai spus tânăra.

Urmăriți interviul integral în reportajul de mai jos publicat de TV Arad pe pagina Facebook a televiziunii.