VIDEO | Românii care s-au întors în țară de la Bergamo cu avionul și cum au fost întâmpinați de autorități

Am fost în cursul nopții de duminică spre luni, 24 februarie 2020, pe Aeroportul Internațional din Iași unde am stat de vorbă cu românii care s-au întors din Italia la bordul cursei Wizz Air W6 3672 sosită de la Bergamo, din dorința de vă relata mai bine cum sunt primiți de autoritățile române, la ce controale sunt supuși și ce părere au despre focarele de coronavirus care au fost raportate în nordul Peninsulei.

Avionul a aterizat cu circa o oră întârziere, în jurul orei 03:30 dimineața. Din cele relatate de pasageri, aceștia au fost debarcați în grupuri de câte 10 persoane, câte un grup prin ieșirea din fața aeronavei și unul prin cea din spatele acesteia, apoi au fost verificați pe rând de către un medic de la Direcția Sanitară Publică Iași. Au fost întrebați dacă au călătorit în ultimele 14 zile în zonele declarate focare de infecție cu coronavirus din Lombardia, li s-a cerut să completeze un formular în care, pe lângă datele personale, erau nevoiți să specifice localitățile de unde au călătorit, precum și alte informații, după care li s-a măsurat temperatura corpului pentru a se verifica dacă aveau febră.

Procedura a durat circa două ore și, din cele relatate de conducerea aeroportului în presa din România astăzi, niciunul din cei 180 de pasageri nu prezenta simptomele contaminării cu coronavirus. Echipa noastră a încercat la terminarea verificărilor să stea de vorbă cu personalul medical care a efectuat verificările pentru a afla mai multe detalii, dar au refuzat să discute cu noi sub orice formă și fără să ne răspundă la întrebările adresate.

În schimb, am vorbit cu câțiva pasageri coborâți din avionul sosit de la Bergamo, unii care au fost în vizită la rude, alții care s-au întors în țară pentru a rezolva diferite probleme. Câțiva erau chiar cetățeni italieni sosiți din diferite motive pentru câteva zile la Iași. De precizat că majoritatea conaționalilor noștri care s-au întors din Italia erau relaxați, nu păreau panicați de ceea ce se întâmplă acolo în aceste zile și chiar spuneau că se vor întoarce destul de curând, dar și-au luat toate măsurile de precauție pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus, de la măști pentru gură și până la mănuși sau dezinfectant pentru mâini.

„Am stat trei săptămâni și mă mai întorc pe 19 aprilie”, ne-a povestit o doamnă care a fost în vizită la copii ei stabiliți în Cremona.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Trebuia să vină și ei în seara asta (copiii – n.r.) dar săracii au renunțat pentru că le era teamă că vor fi ținuți în carantină aici, că tot se auzea că-i vor ține în carantină…”, a mai adăugat conaționala noastră care a precizat că aceștia aveau și bilet de avion cumpărat pentru a se întoarce în țară.

Un tânăr român care lucrează în Parma și s-a întors în țară pentru a rezolva o problemă cu un document era la fel de relaxat și el: „Mă-ntorc în seara asta. Îmi trebuie un document și de asta am venit.”

O doamnă la vârsta a treia care a fost și ea în vizită la copii, în provincia Milano, ne-a mărturisit în schimb că aceștia se preocupă de ceea ce se întâmplă în nordul Italiei.

„Am zis că să ajung acasă, aici, la ceilalți nepoți și copii, zic să nu mor acolo”, spune femeia. „Sunt îngrijorați. Păi, nu mai au voie să iasă de mâine, copiii la școală nu se mai duc”, a mai adăugat referitor la nivelul de îngrjorare al copiilor acesteia din Italia și măsurile impuse în zonă.

„Din punctul meu de vedere s-a creat un pic de panică… un pic prea multă. Exagerat. Se exagerează”, spun câțiva cetățeni italieni originari din Verona, sosiți și ei la Iași cu avionul de la Bergamo. Pasagerii italieni au precizat că miercuri se vor întoarce din nou în Italia și că nu-și fac prea multe griji în legătură cu situația de acolo.

Cu același avion a sosit din Italia și cântăreața de muzică populară, Laura Lavric, care la întrebarea „Din ce localitate veniți din Italia?”, a avut bunăvoința să ne răspundă: „Vin de la dracu’!”. În rest, artista părea bine și sănătoasă.

Și pe Aeroportul Internațional Craiova pasagerii care au venit în cursul nopții de la Bergamo au fost întâmpinați de medici, dar și de zeci de polițiști, transmite Mediafax. Potrivit sursei citate, 139 de pasageri au fost așteptați în aeroport de jandarmi, medici și polițiști, iar toate persoanele, inclusiv echipajul de zbor, au fost supuși controlului medical.

Conform datelor transmise de reprezentanţii Aeroportului Craiova, la această cursă aveau bilete rezervate 179 de persoane, dar 40 dintre ele au renunțat la întoarcerea în țară înainte de îmbarcare.

Echipaje de medici epidemiologi, dar şi specialişti de la Spitalul de boli Infecţioase au verificat toţi pasagerii imediat ce au coborât din aeronavă. Două ambulanţe au fost duse în apropierea pistei de aterizare, iar alte autospeciale SMURD aşteptau în afara aeroportului. Zeci de jandarmi şi poliţişti au asigurat paza. Pasagerii au completat în avion declaraţii pe propria răspundere că nu vin din zone afectate de coronavirus, că nu au intrat în contact cu persoane bolnave şi au menţionat adresele unde vor locui în următoarele 14 zile, mai scrie Mediafax.