VIDEO | Trei români arestați în Italia și amendați cu peste 160.000 de euro. Exploatau conaționali adulți și minori pentru o activitate ilegală

Trei bărbați români au fost arestați și duși la închisoarea din Monza (Lombardia) cu acuzația de exploatare și intermediere ilicită a forței de muncă, după ce s-a descoperit că se foloseau de persoane adulte și minore, provenite din zone sărace ale României, pentru munca de colectare, reasamblare și revânzare a paleților din lemn folosiți în agricultură.

Carabinierii nucleului operațional și radiomobil al companiei din Brescia au acționat în urma ordinului primit de la Parchetul local, după o anchetă care a durat aproape 4 luni de zile, relatează publicația Prima Monza. La finalul cercetărilor s-a stabilit că cei trei români arestați, cu vârste de 50, 26 și 24 de ani, pe un teren agricol ocupat ilegal în zona industrială din Usmate Velate, desfășurau fără nicio formă legală activitatea de colectare, asamblare, recuperare și revânzare a paleților din lemn folosiți în agricultură.

Cei trei recrutau și foloseau pentru muncă adulți, dar și minori, proveniți din regiuni sărace ale României. Lucrătorii, 13 români dintre care 4 minori, erau cazați la fața locului, în condiții de trai greu de imaginat. Aceștia erau obligați de conaționalii lor, să lucreze în condiții de exploatare, cu orarii epuizante, fără nicio zi liberă, pentru o plată derizorie, sub amenințare și violență fizică.

Ancheta a început după ce doi tineri muncitori români, dintre care unul minor, au povestit totul carabinierilor. Cei doi, exasperați de condițiile precare în care se aflau de luni de zile, au fugit de acolo în iulie 2020 și, o lună mai târziu, la sfatul unui compatriot, s-au prezentat la cazarma carabinierilor din Piazza Brusato, Brescia.

Investigațiile ulterioare au făcut posibilă identificarea tuturor celor implicați în această activitate ilegală, iar muncitorii au fost în cele din urmă „eliberați”, minorii fiind încredințați rudelor sau serviciilor sociale competente.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urma cercetărilor și a infracțiunilor constatate de autoritățile italiene, au fost emise împotriva celor trei arestați amenzi în valoare totală de 163.650 euro și întreaga zonă unde aceștia își desfășurau activitatea ilegală a fost confiscată de anchetatori.

Cei trei au fost duși la închisoarea din Monza și vor trebui să răspundă în fața unei Curți de judecată pentru infracțiunea de intermediere ilegală și exploatare a forței de muncă.

Distribuie acest articol