VIDEO. Trei români din „Banda târnăcopului” arestați în Italia. Au dat spargeri în cel puțin șapte magazine

Trei români acuzați de mai multe furturi din magazine comise în provincia Pordenone, în perioada ianuarie-mai 2022, au fost arestați în urma unui ordin emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pordenone. Deoarece foloseau un târnăcop pentru a-și facilita accesul în incinta magazinelor respective, autoritățile italiene au numit grupul infracțional „Banda târnăcopului.”

Cei trei români arestați, cu inițialele R. V., în vârstă de 43 de ani, M.M. de 41 de ani și I.P., în vârstă de 40 de ani, au cu toții precedente pentru acest gen de infracțiuni. În cazul de față ei sunt suspectați că au dat spargeri în unități comerciale (îndeosebi magazine cu produse chinezești) situate în provincia Pordenone în perioada ianuarie-mai 2022.

Cercetările au luat naștere pe 25 februarie, în urma plângerii depuse de proprietarul cunoscutului magazin „Gimme Five”, situat în Pordenone, pe viale Aquileia 1, care a reclamat că persoane necunoscute, după ce au rupt plasa de protecție a perimetrului exterior, au făcut o gaură mare în ușa de serviciu, situată în spate și au intrat în magazin anihilând sistemul de alarmă.

Hoții au furat câteva mii de euro în numerar, ținute în seif, precum și genți, jucării, articole de uz casnic etc. Din imaginile camerelor sistemului de supraveghere video s-a observat că au acționat trei bărbați, care au purtat măști, mănuși și au avut capetele acoperite.

S-a declanșat astfel o anchetă complexă, coordonată de prim-procurorul Raffaele Tito, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Pordenone. În urma investigațiilor, autoritățile au constatat că au mai fost comise anterior alte furturi, în mod similar și în alte activități comerciale gestionate de cetățeni chinezi, cum ar fi în Pordenone și Spilimbergo, în decursul lunilor ianuarie și februarie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Banda, care avea mereu ea târnăcopul, avea același modus operandi:

După ce ajungeau în Italia cu mașina direct din România, cei trei se deplasau rapid în centrul și nordul Italiei pentru a comite furturi.

După ce identificau obiectivul, în timpul nopții treceau la acțiune. Devastau magazinul cu ajutorul târnăcoapelor și a altor unelte, provocând pagube mari astfel încât proprietarii au fost nevoiți să-și închidă afacerea pentru câteva zile și să suporte cheltuieli considerabile pentru refacerea prejudiciului cauzat de raidurile grupului infracțional.

Odată terminate spargerile propuse, la câteva zile de la sosirea lor în Italia, cei trei părăseau teritoriul italian și se întorceau în România pentru a se sustrage de la investigații.

Cercetările ulterioare au permis identificarea celor trei ca fiind autorii spargerilor din luna mai, în dauna magazinelor „M.P. Market” din Sacile și „LAI MAI” din Pordenone, de unde au furat câteva mii de euro din seifuri și numeroase articole de îmbrăcăminte.

Hoții au fost trădați și de câteva postări de pe rețelele de socializare în care, neștiind că sunt urmăriți de Poliția italiană, expuneau bunurile furate.

Pe data de 10 septembrie 2022, cei trei au fost identificați într-un hotel situat în provincia Padova, la câteva ore după intrarea lor în Italia. Au fost reținuți de agenții Grupului mobil al Poliției Pordenone.

La momentul executării ordinului de reținere, emis de Procurorul din Pordenone, infractorii au fost găsiți în posesia a peste 11.000 de euro, probabil proveniți din furturi.

- Continuarea după publicitate -

Ordinele de arestare au fost validate de către judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Padova. Cei trei sunt acum închiși în închisorile din Padova, Udine și Belluno.

@rotalianul