VIDEO | Un avion s-a înclinat brusc pe spate și s-a ridicat cu botul în sus când pasagerii se pregăteau să coboare

Un avion a suferit o înclinare bruscă înspre partea din spate în timp ce pasagerii părăseau aeronava pe Aeroportul Internațional John F. Kennedy, iar partea din față a aeronavei s-a ridicat în sus.

Potrivit CBS News, neobișinuitul incident a avut loc duminică, 22 octombrie 2023, cu puțin înainte de ora 20:30, când avionul, care tocmai aterizasese de la Bridgetown, Barbados, a fost suferit o schimbare bruscă a greutății.

Sinead Bovell, fondatoarea unei companii de educație tehnologică numită Waye, a fost printre pasagerii avionului în acel moment.

„Părea că avionul era pe cale să se dea peste cap”, a descris ea situația.

Bovell a relatat că avionul s-a înclinat brusc în momentul în care unii dintre pasageri se ridicaseră în picioare pentru a-și lua bagajele de mână.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Toată lumea a început să țipe și să se prindă de scaune. Oricine era în picioare încerca să prindă un scaun”, a adăugat ea.

Conform declarațiilor ei, atât avionul, cât și pasarela de îmbarcare/debarcare au fost avariate în urma incidentului.

„A fost un lucru foarte bun că nu era nimeni care să coboare din avion în acel moment”, a spus Bovell.

Deși situația a fost una periculoasă, nimeni nu a fost rănit, iar compania JetBlue, care deține avionul, a confirmat că revizuiește circumstanțele incidentului pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat.

Un purtător de cuvânt al companiei aeriene a declarat pentru CBS New York că avionul a fost retras din serviciu pentru a fi inspectat.

„Duminică, 22 octombrie, zborul JetBlue 662 a aterizat conform programului la Aeroportul JFK din New York, venind de la Bridgetown, Barbados.

Odată ajuns la poartă, din cauza unei schimbări de greutate și echilibru în timpul debarcării, coada aeronavei s-a lăsat în jos, făcând ca partea din față a aeronavei să se ridice și apoi să revină înapoi. Nu au fost raportate răni”, se arată în declarația companiei.

„Siguranța este prioritatea numărul unu pentru JetBlue; revizuim acest incident și aeronava a fost retrasă din serviciu pentru inspecție”, au mai transmis reprezentanții companiei aeriene.

Laura Einsetler, pilot de aviație comercială, a explicat că echipajele descarcă de obicei marfa din partea din spate a avionului pe măsură ce pasagerii din față părăsesc aeronava.

„Probabil că asta nu s-a întâmplat duminică seara”, a spus ea. „În acest caz, totul a fost descărcat din partea din față a avionului și astfel a avut loc înclinarea cozii.”

Bovell se întorcea de la un eveniment unde vorbise cu studenți și entuziaști ai tehnologiei din Barbados.

A plecat inspirată și motivată, dar aceste sentimente au fost temporar înlocuite de anxietate când echipajul a dirijat pasagerii să se răspândească în încercarea de a reechilibra avionul.

În cele din urmă, această tactică a funcționat. „Stewardesele au făcut o treabă excelentă în a păstra calmul tuturor”, a adăugat Bovell.

Câteodată, echipele de la sol folosesc un dispozitiv numit suport pentru coadă pentru a încerca să prevină înclinarea avioanelor.

Jet Blue nu a dat încă răspunsuri cu privire la folosirea unui asemenea dispozitiv.

Distribuie acest articol