VIDEO. Vulcanul Etna a erupt din nou, o ploaie de cenușă și lapili s-a abătut peste satele învecinate

Vulcanul Etna, situat pe insula italiană Sicilia, a erupt din nou sămbătă, anul în curs fiind unul foarte activ pentru vulcan. Coldiretti, cea mai mare asociație de reprezentare și asistență din agricultura italiană avertizează asupra dezastrului pe care erupția vulcanului o are asupra culturilor și a terenurilor agricole în general.

„Este o urgență continuă, o adevărată calamitate zilnică. Pentru a curăța structurile și culturile este nevoie de timp, apă și utilizarea masivă a forței de muncă la costuri nesustenabile”, au declarat reprezentanții Coldiretti.

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia (INGV) a înregistrat activitate în creştere sâmbătă dimineaţă la craterul de sud-est, a precizat instituţia.

Potrivit imaginilor difuzate, lava şi cenuşa se scurgeau din partea sud-estică a craterului, iar o coloană de fum cenuşiu se ridica la mare înălţime în atmosferă. O ploaie de cenușă și lapili (fragmente de lavă) s-a abătut peste satele învecinate, peste Taormina și pe un tronson al autostrăzii Catania-Messina.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu au fost raportate pagube până la această oră.

Vulcanul, cu o altitudine de 3.357 de metri, a expulzat lavă şi cenuşă în mai multe rânduri începând cu mijlocul lunii februarie. De atunci, au fost înregistrate circa 50 de erupţii.

Activitatea vulcanică de pe muntele Etna, deseori un spectacol impresionant din punct de vedere vizual, a dus la închiderea de mai multe ori a aeroportului Catania din cauza cenuşii depuse pe pistă.

În septembrie, guvernul Siciliei a promis un ajutor de 2 milioane de euro pentru a veni în sprijinul municipalităţilor din regiune care s-au confruntat cu pagube cauzate de cenuşă şi de căderea de pietre vulcanice.

Distribuie acest articol