Vinurile românești au fost protagonistele unui eveniment de marcă desfășurat pe 5 iunie la Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Wines of Romania, la care au participat numeroși oaspeți, în principal antreprenori italieni din domeniul Ho.Re.Ca, chefi cu stele Michelin, alături diplomați din țări europene, personalități publice, parlamentari italieni, experți oenologi, jurnaliști, food bloggeri și influenceri.
Au fost degustate 60 vinuri premium, oferite de cele șapte crame românești prezente: Domeniile Averești, Domeniul Bogdan, Jidvei, SERVE, Gramofon Wine, Viticola Sarica Niculitel & Crama DeMatei, parte a programului Carrefour Romania „Deschidem Vinul Românesc” și parteneri Wines of Romania.
În deschidere, ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, i-a salutat pe cei prezenți, arătând că:
„Vinul românesc nu este doar un produs comercial, ci este un ambasador al culturii și istoriei noastre. Fiecare strop de vin din paharul nostru poartă cu el amintirea unui pământ bogat in tradiții și înnobilat de hărnicia producătorilor noștri. Evenimentul este o invitație la o călătorie senzorială în România, unde peisajele pitorești și ospitalitatea caldă se împletesc armonios cu degustarea unor vinuri deosebite. Noua industrie românească a vinurilor, în care s-a investit mult în ultimii 15 de ani, produce vinuri excelente. Cele premium, mai ales, pot fi așezate onorabil alături de vinurile italiene, spaniole sau franceze. Aceasta este nișa de pe piața italiană în care cred că vinurile noastre au șanse mari”.
Printre vinurile apreciate s-au numărat Fetească regală, Fetească albă, Busuioacă, Zghihară, Fetească neagră și altele.
Bruno Vespa, cunoscutul prezentator al emisiunii Porta a Porta pe Rai Uno, s-a numărat printre oaspeți și a declarat:
„Salut această admirabilă inițiativă de promovare a vinului românesc în Italia, un vin excelent, de calitate, pe care am avut ocazia să îl degust în mai multe rânduri și care are potențialul de a penetra piața italiană și de a atinge succesul binemeritat!” Alături de el, au fost prezenți alți jurnaliști italieni de televiziune sau presă scrisă, precum Massimo Giletti (de la emisiunea “Non è l’Arena” etc). Din corpul diplomatic au fost prezenți Ambasadori străini acreditați la Roma (Slovacia, Lituania, Luxemburg, Reprezentanta Comisiei europene), dar și politicieni, parlamentari membri ai grupului de prietenie România-Italia.
Gustul vinurilor românești i-a cucerit și pe cei mai fini reprezentanți ai gastronomiei și oenologiei italiene prezenți
„Am acceptat cu plăcere invitația și astfel am descoperit niște vinuri foarte interesante. Nu cunoșteam multe despre vinurile din România. Am vorbit cu producătorii, care prezintă foarte bine munca din spatele fiecărei sticle. Dorința lor de a crește este o sursă de inspirație, ne poate stimula. Am rămas surprins de câteva gusturi, e o diferență care se simte și atunci când miroși vinurile, apoi le guști. Am gustat mai multe soiuri și, chiar dacă nu am reținut toate numele, am făcut fotografii ca să nu le uit. Vinurile albe sunt parfumate, seci, am rămas impresionat de un vin roșu cu un gust puternic. Sunt vinuri foarte bune, care cu siguranță se îmbină și cu felurile de mâncare din Italia, și de oriunde. Pentru că acum cultura gastronomică depășește granițele naționale.”, ne-a declarat Alfredo Russo, Chef și proprietar al restaurantului Dolce Stil Novo din regiunea Piemonte, deținătorul unei stele stele Michelin.
Entuziasmat după ce a gustat vinurile românești a fost și Chef Danilo Ciavattini, care deține o stea Michelin și care își desfășoară activitatea în regiunea Lazio
„România este o țară care m-a impresionat, cunoșteam câte ceva din aspectele culinare, mă bucur că am putut să o descopăr și prin vinurile ei. Am aflat că sunt tehnici diferite de prelucrare, se simte că vinurile sunt diferite. Mi-a plăcut mult structura lor, parfumul, persistența gustului. În special unul din vinurile albe pe care le-am gustat mi-a plăcut și mi-am imaginat că s-ar potrivi felurilor de mâncare pe care le fac, o bucătărie care are la bază produse ale solului, cu multe ierburi aromatice. Bucătăria este o întâlnire de succes și între diferite culturi!”
Alături de vinurile românești, au fost oferit oaspeților un meniu italo-românesc, cu produse pregătite de Chef Claudia Catană, campioană mondială de cous cous, originară din Transilvania, care s-a format și afirmat ca Chef în Italia:
„Am pregătit mâncăruri italiene, dar am propus și câteva din bunătățile noastre românești, cum ar fi salată de vinete și de boeuf, reinterpretate. Atmosfera a fost minunată, de prietenie și sunt mândră că vinurile noastre au fost apreciate. Am gustat și eu câteva pe care nu le cunoșteam și pot spune că sunt la nivelul celor italiene sau franțuzești”.
Andrea Pistoia, somelier italian, ne-a declarat, la încheierea evenimentului:
„Am prieteni români care mi-au adus să gust vinuri românești, deci le cunoșteam. Dar în această seară am rămas impresionat de calitatea asortimentelor gustate, de la cele albe, la cele spumante și cele roșii. Un Chardonnay sau un Merlot românesc pot face concurență vinurilor de pe piața italiană, pot fi pe placul „palatului” și gusturilor italienilor. Am gustat vinuri roșii foarte structurate, dar care se gustă, se beau ușor. Vinurile albe pe care le-am cunoscut azi cu siguranță pot fi foarte apreciate și de un public feminin italian, au și ele o structură foarte interesantă, cu parfum de mere, pere, banană. Multe rețete italiene pot fi valorizate de asemenea vinuri, cele roșii cu feluri de carne importante, cu filet sau bistecca, cele albe cu feluri de legume sau pește, altele cu brânzeturi, cum am avut de altfel ocazia să le asociem chiar aici. M-am consultat și cu alți experți din sector prezenți și au fost de acord că a fost o experiență extraordinară, pozitivă”.
Marinela Ardelean, expert în vinuri, româncă stabilită în Italia și o adevărată ambasadoare a vinului românesc (fondator Wines of Romania), cea care a participat activ la organizarea evenimentului, a descris astfel serata:
„Pentru a construi un brand de țară prin vinul românesc, trebuie să lucrăm în echipă. Nu există scurtături. Este nevoie de timp, de multă muncă și de răbdare, însă succesul extraordinar al evenimentului de la Roma, organizat in Ambasada României în Italia, a fost o confirmare că suntem pe drumul cel bun”.
Video mai jos: