Visul unei tinere românce din Italia se va îndeplini după ce a fost operată de medicii italieni: „Vreau să pot merge din nou”

Visul Roxanei Nedelcu, o tânără femeie română din Italia, este cel de a putea merge din nou pe picioarele ei pentru a putea lucra, a-și crește copilul, a trăi ca un om normal și a deține controlul asupra vieții sale. Roxana are 32 de ani și până în urmă cu puțin timp cântărea 278 de kilograme. Ea a fost operată de medicii de la Spitalul Sant’Orsola din Bologna chiar dacă pandemia de Covid-19 limitează intervențiile chirurgicale care se fac în spitale în această perioadă: „Operația a fost una riscantă și nu a putut fi amânată”, a declarat prof.dr. Gilberto Poggioli, directorul secției de Chirurgie Generală, conform publicației Il Resto del Carlino.

Roxana a suferit o operație de micșorare a stomacului. „După sarcină – a spus ea – am început să am probleme cu obezitatea, nici nu mă mai puteam ridica în picioare, mă enervam cumplit dacă nu mâncam. Dar apoi m-am hotărât să mă las în grija medicilor.” A început cu o dietă înainte de a se supune operației: „La un moment dat am vrut să renunț, mi-a fost teamă că nu voi reuși. Dar mi-am spus că așa nu pot continua!”

O intervenție chirurgicală „foarte riscantă”, subliniază directorul secției de Chirurgie Generală, „care nu a putut fi amânată”, în ciuda urgenței Covid. „Doamna avea nevoie de această operație”, viața ei era în pericol. La fel ca și ea, alți pacienți continuă să fie operați, deoarece nu putem opri” a afirmat medicul italian. Acesta a avut colaborarea unei serii de alți profesioniști: endocrinologi, nutriționiști, pneumologi, neurologi, psihologi. „Ne bucurăm că am reușit să externăm pacienta după numai trei zile de la operație”.

Acum Roxana se simte mai bine și zâmbetul i-a revenit pe buze. Ea a slăbit peste 35 de kilograme, în continuare trebuie să fie atentă la tot ceea ce mănâncă, dar cel mai important lucru este că a început din nou să viseze: „Cea mai mare dorință a mea este să încep să merg din nou și să pot lucra. Pe scurt, să-mi iau viața înapoi în propriile mâini.”

Roxana alături de persoanlul medical de la Sant’Orsola – Bologna. Foto: Il Resto del Carlino

Obezitatea este mai mult decât o problemă estetică. Este o boală

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Obezitatea este o boală complexă, multifactorială, care este influențată de factori fiziologici, psihologici, de mediu, socio-economici și genetici. Poate apărea la orice vârstă, iar prevalența obezității crește cu înaintarea în vârstă. Este o boală care are nevoie de un tratament pe timp îndelungat, de aceea este nevoie de o mare doză de determinare și voință din partea pacientului.