Copiii rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, reprezintă un fenomen social dramatic al României, arată organizaţia „Salvaţi Copiii”. Conform statisticilor acestei organizaţii în jur de 250.000 de copii din România au rămas singuri acasă.
„Să vină părinţii acasă, să mă ia şi pe mine în Germania”.
Petronela are opt ani, este elevă în clasa a II-a şi, alături de fratele ei, s-au mutat la bunica, deoarece părinţii au plecat la muncă în Germania. Fata resimte mutarea într-un alt cartier al oraşului, unul plin de probleme, dar trăieşte cu speranţa că părinţii se vor întoarce curând. De fapt, singurul vis al Petronelei este „să vină părinţii acasă, să mă ia şi pe mine în Germania. Cu bunica stăm într-un loc urât”.
Ioana Diacu, coordonatorul centrului de zi Mangalia, unde se oferă suport psihologic şi educaţional copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate spune că „majoritatea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate se simt vinovaţi pentru plecarea lor. Ei gândesc că părinţii au fost nevoiţi să plece ca să le ofere lor condiţii mai bune de trai şi acest lucru devine o povară pentru ei”.
„Ce înseamnă să fii fericit?”
Este şi cazul Nicoletei, elevă în clasa a VII-a, care de aproape zece ani locuieşte cu bunica ei. Tatăl şi-a părăsit familia de mult timp, iar mama a plecat în Spania, la muncă. Acum bunica are grijă de ea şi de alţi doi fraţi. „Mama se va întoarce şi va rămâne acasă. Ştiu că se duce la muncă pentru noi”, povesteşte fetița. Lipsa mamei se simte foarte tare, chiar dacă fata susţine că vorbeşte cu ea destul de des la telefon. De altfel, Nicoleta păstrează în amintire ca cel mai frumos moment din viaţa sa clipa în care mama o ţinea de mână pe patul de spital, înainte de a fi supusă unei intervenţii chirurgicale. „Mama a vrut să mă ia cu ea în Spania, dar eu nu am vrut să plec. Nu pot să mă despart de colegii mei, de doamna dirigintă”, adaugă eleva. Cu toate acestea, Nicoleta are o singură întrebare acum, pe care o pune ori de câte ori are ocazia: „Ce înseamnă să fii fericit?”
În locul iubirii de părinți se instalează dorul…
Coordonatorului centrului mai sus amintit, Ioana Diacu, declară pentru adevărul.ro: „majoritatea părinţilor pleacă la muncă cu gândul că fac un sacrificiu pentru o perioadă determinată, dar nu se gândesc cât de mult îi afectează acest lucru pe copii. În afara faptului că plecarea unui părinte îl privează pe copil de iubirea pe care până atunci o primea, în locul acelei iubiri se instalează dorul, adică o durere”.
Plecarea părinţilor poate genera în copil revoltă, fapt care îl determină la un comportament agresiv faţă de colegi, dar şi faţă de profesor, respingerea sarcinilor şcolare, a temelor şi poate duce până la abandon şcolar. Alte stări la care se poate ajunge, dacă un copil are sentimente de vinovăţie, spune Ioana Diacu, sunt depresia, copilul devenind introvertit.
Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate, prin centre de zi
Organizaţia „Salvaţi Copiii” are 17 centre de zi în România, unde oferă suport psihologic şi educaţional copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate și unde se urmărește reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților.