Viticultor italian în căutare de personal: „Suntem nevoiți să angajăm imigranți, italienii preferă să primească Venitul de cetățenie”

Șomajul reprezintă o problemă în Italia de ani de zile, dar tot mai multe companii și proprietari de afaceri se plâng de lipsa de personal și dificultățile în a-și găsi angajați, chiar și în prezența unor condiții contractuale atractive. Ultimul caz este cel al lui Sandro Bottega, patron al companiei omonime de la porțile orașului Treviso: „Caut cel puțin 20 de persoane, muncitori, șoferi, dar nu se prezintă nimeni, în ciuda faptului că șomajul este în procent de peste 8%. Suntem nevoiți să angajăm imigranți pentru că italienii preferă să primească Venitul de cetățenie”, a declarat proprietarul Bottega Spa, companie de vinificație de renume în Italia.

Sandro Bottega a ținut să denunțe dificultățile în găsirea de personal, în ciuda crizei și a unei rate de șomaj care în rândul tinerilor ajunge la 23%.

„Căutarea de personal a dat rezultate dezarmante, luni de zile pierdute pentru a găsi oameni capabili și cu chef de muncă. Între timp, comenzile se pierd, clienții aleg alte căi de aprovizionare, în alte țări, unde companiile livrează cu punctualitate și acolo unde respectul față de muncă este mai mare”, a menționat antreprenorul italian conform Today.it.

„În primele șase luni ale anului am fost nevoiți să renunțăm la peste 10 milioane de euro de comenzi care ar fi adus bani statului, din impozite, ar fi diminuat cheltuielile pentru Venitul de cetățenie și ar fi generat volum de muncă pentru alte companii.”

Sandro Bottega este de acord ca statul italian să-i ajute pe cei săraci și neputincioși, dar este de părere că oamenii care nu au probleme de sănătate ar trebui să accepte să lucreze oriunde li se oferă ceva de muncă: „Cu siguranță trebuie menținut Venitul de cetățenie sau indemnizația de șomaj, ceea ce este corect și a existat dintotdeauna, dar în același timp cine le primește, dacă condiția fizică îi permite, trebuie să studieze pentru a învăța o meserie și trebuie să accepte orice oportunitate de lucru care i se prezintă”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

El punctează faptul că italienii preferă să primească ajutor social, iar unica forță de muncă la care poate spera sunt imigranții: „Astăzi suntem nevoiți să angajăm în majoritate imigranți, cu experiență mai puțină și cu o pregătire mai slabă decât a italienilor, dar din păcate aceștia din urmă nu mai vor să muncească, ci să trăiască din banii primiți cu Venitul de cetățenie.” Bottega pune însă o întrebare, „când și ultimul dintre antreprenori va fi nevoit să închidă pentru că nu găsește personal cu care să lucreze, cine va mai plăti Venitul de cetățenie?”.

Economia, spune Bottega în concluzie, „nu se generează singură, ci este o muncă organizată și eficientă care creează un produs sau un serviciu care satisface nevoile altora. Dimpotrivă, dacă cei care pot produce nu mai produc nimic, dacă munca nu devine o datorie la fel de bine ca un drept, am putea tipări câți bani vrem, dar nu vom mai avea produse și servicii de vânzare. Educația pentru muncă trebuie predată în școală, iar cultura ei trebuie menținută în timp. Dacă cel care începe un război este un ucigaș și cine nu respectă legea este un criminal, atunci cine poate munci, dar preferă să primească Venitul de cetățenie, este un hoț”.

@rotalianul