„Voiam să le aduc pe calea cea dreaptă”. Justificările preotului italian care exploata femei românce pentru prostituție

Preotul italian Saverio Calabrese a fost capelan al penitenciarului din Taranto, preot al parohiei „Madonna della Neve” din Crispiano și profesor de filozofie sistematică la Institutul de Științe Religioase “Romano Guardini” din Taranto, precum și preot paroh în Monteparano. Cu toate acestea, a fost arestat de curând pentru inducere, favorizare şi exploatare a prostituţiei.

În cadrul operațiunii numită „Madame”, investigatorii au constatat că unele dintre fetele de naționalitate română au fost vândute sub coordonarea unei prostituate de cetățenie tot română, pe nume Nadia Radu (sau „Smeranda” cum îi spuneau cei care o cunoșteau), în vârstă de 30 de ani, rezidentă de mult timp în zona localității Faggiano, tot din provincia Taranto. Casa pe care o gestiona românca și care se transformase într-un adevărat bordel, iar fetele erau controlate în permanență de către aceasta, fiind ajutată și de alte persoane, toate de naționalitate română și unele chiar rude între ele.

„Nu mă simt în stare să ies din nou, puiule, dar dacă aveți nevoie mâine dimineață, ies fără nicio problemă”, se aude în interceptările telefonice între Nadia Radu și preotul italian, care au fost înregistrate de către anchetatori în luna octombrie a anului 2017.

Arestat în aceste zile pentru inducere, favorizare şi exploatare a prostituţiei, preotul Calabrese se apără afirmând că voia doar să le aducă pe calea cea dreaptă pe femeile românce, relatează ziarul local La Voce Di Manduria.

„Voiam să le salvez și să le scot din cercul ăsta”, se apără Don Saverio Calabrese, care a fost deja suspendat din funcția sa de preot după ce a fost arestat în cursul zilei de ieri, 15 ianuarie 2019.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă preotul italian, mai sunt anchetate alte 12 persoane, dintre care 8 au fost transferate în penitenciar, iar celelalte 5 au fost puse sub arest la domiciliu, în urma unei lungi anchete desfășurate de agenții de la Poliția de Stat din Taranto.

Ancheta a început în august 2017 și a fost condusă de procurorul adjunct Antonella De Luca și de poliția din Taranto, în colaborare cu autoritățile din Lodi și Vibo Valentia. Tinerele prostituate plăteau săptămânal câte 400 de euro și li se oferea o cameră unde aveau loc raporturile cu clienții dar și pentru protecție atunci când exercitau prostituția în stradă, fără riscuri și fără niciun fel de repercusiuni. De asemenea, fetelor le-au fost confiscate de către femeia română, numită „Madame”, documentele de identitate și călătorie și erau obligate să îi dea acesteia mare parte din banii obținuți de la clienți.