Voluntar român de la Protecția Civilă din Italia găsit mort în locuința sa. Mesajul emoționant de adio al colegilor

„Astăzi este o zi tristă pentru noi. Trebuie să-i spunem adio voluntarului nostru, Damian Budău. Cu mare mândrie a purtat uniforma noastră. Odihnește-te în pace, Damian.”

Acesta este mesajul pe care echipa de voluntari de la Protecția Civilă din Prascorsano, o mică localitate de lângă Torino, l-a publicat în urmă cu câteva zile pe pagina de Facebook a instituției pentru a-și lua rămas bun de la Damian Budău, un coleg român care a fost găsit fără viață în locuința sa.

Potrivit publicației locale La Sentinella del Canavese, conaționalul nostru, în vârstă de 52 de ani, lucra ca zidar și era rezident în localitatea menționată mai sus, unde s-a integrat perfect în comunitatea locală. Spiritul său civic și dorința de a ajuta oamenii l-au împins la un moment dat să devină voluntar al asociației Croce Bianca, iar apoi s-a alăturat echipei de la Protecția Civilă, luptând alături de colegii săi italieni împotriva diferitelor calamități naturale care s-au prezentat în zonă de-a lungul anilor.

„Și tocmai între cei de la AIB, voluntarii echipei anti-incendii în pădure din Piemont care cu mașinile lor albe-verzi sunt pregătiți mereu să lupte împotriva calamităților naturale de diferite tipuri, atât pe teritoriul local cât și departe de casă, Budău a frecventat cursurile de pregătire devenind astfel un voluntar dotat cu competențe și profesionalism, și participând la diferite misiuni în toată Italia, unde au fost inundații. Damian, care în trecut a făcut parte și din Croce Bianca, a colaborat în mod activ și la realizarea pistei de aterizare pentru elicopter din Prascorsano”, scrie sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Damian în elicopterul aterizat pe pista la a cărei construire a contribuit în mod activ și el. Foto: Facebook

Marcello Itala, care l-a cunoscut pe românul nostru de aproape în timpul cursurilor de pregătire, a scris:

„Îmi amintesc și acum când am făcut cursul împreună la Peveragno. Ce ne-am mai distrat. RIP Damian!”

Bărbatul de 52 de ani a fost găsit fără suflare în locuința sa în cursul zilei de 11 februarie 2021. Cauza decesului este un infarct, mai scrie presa locală.

Înmormântarea trupului său fără suflet a avut loc luni, 15 februarie, unde au participat mai mulți colegi și prieteni din cadrul Protecției Civile. Unii dintre ei au cărat sicriul pe umeri până la groapă, în timp ce alții i-au transmis ultimul salut prin intermediul sirenelor de pe mașinile instituției.

„Ne amintim de el cu mare afecțiune. De aceea am ținut să fim prezenți la înmormântarea sa pentru a-l onora așa cum merita”, au transmis colegii săi din cadrul Protecției Civile.

@rotalianul