Voluntariat româno-italian la Aquila: „Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături”

Nevoia fiecăruia de a da ceva în schimb către societate, de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși sau de a lupta pentru o cauză umanitară este foarte dezvoltată în țările occidentale, printre care și Italia. Mulți românii rezidenți în această țară au înțeles importanța voluntariatului și se implică activ în acțiuni de caritate în favoarea celor nevoiași. Ca și în cazul asociației româno-italiene „Un mondo sereno” din Aquila, (Abruzzo), care a inițiat un proiect de ajutorare a victimelor seismelor ce au avut loc în această regiune în ultimii ani.

Astăzi, vineri 16 martie, asociația Banca del Giocattolo din Abruzzo, cu sediul la Biella, va livra peste 3.000 de jucării în școlile din provincia Aquila. O delegație a acestei asociații a plecat cu peste 3.000 de jucării spre școlile din Barisciano, Poggio Picenze și L’Aquila, școli care încă mai așteaptă locații adecvate pentru funcționare, după cutremurul care a zguduit regiunea în anul 2009. Cu această ocazie, au fost încărcate și articole de papetărie și materiale pentru uz școlar care urmează să fie livrate asociației româno-italiene „Un Mondo Sereno” din L’Aquila, care asistă peste 450 de persoane.

Asociația „Un mondo sereno” este o asociație română-italiană cu sediul operativ la Aquila, în Abruzzo.

Constituită în anul 2013 de către președinta de origine română, Alina Cărăbuș și vicepreședinta de naționalitate italiană Simona Rocci, asociația desfăşoară activități de binefacere, ocupându-se cu acțiuni de voluntariat dedicate îndeosebi victimelor seismelor din regiunea Abruzzo care au lăsat pe drumuri familii întregi. Consiliul administrativ al asociației „Un mondo sereno” este format atât din români cât și de persoane de origine italiană iar printre cei 459 de membri se numără persoane de diferite naționalități: români, macedoni, albanezi, tunisini, dar și mulți italieni din zona respectivă.

„Scopul nostru este acela de a ajuta persoanele nevoiașe, cele care au pierdut totul în urma cutremurului din 6 aprilie 2009” ne spune Alina Cărăbuș, președinta asociației. „Am inițiat proiectul ‘Il dono di Gesù per L’ Aquila’ prin care primim donații pe care noi le distribuim celor care necesită ajutorul nostru. În fiecare zi distribuim pâine și alte alimente, haine și jucării persoanelor nevoiașe.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Chiar acum am primit 3.000 de bucăți de haine noi din partea magazinului New Generation din L’ Aquila, căruia îi mulțumim pe această cale. Mulțumim, de asemenea, asociației ‘Banca del Giocattolo’ pentru donațiile făcute”, adaugă Alina Cărăbuș.

Voluntariatul printre românii rezidenți în Italia este o activitate din ce în ce mai cunoscută și practicată.

Participarea la acțiunile de voluntariat unește oamenii iar beneficiile asupra sănătății noastre sunt completate de cele asupra societății și comunității în care trăim și ne desfășurăm activitatea.

Implicându-ne în activități de voluntariat, întinzând o mână de ajutor celor mai nevoiași ca noi fără să așteptăm nimic în schimb, acționăm pentru schimbarea în bine a imaginii românilor, demonstrarea valorilor umane, altruiste și contribuirea la formarea unei comunități civile românești unite și solidale.