Votul este vocea românilor din diaspora. Importanța participării la alegerile europene din mai 2019

Pe data de 16 februarie 2019 a avut loc la Roma o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia, având ca temă mobilizarea la vot a diasporei, în contextul alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019.

Întâlnirea a fost organizată de Asociaţia Europaeus, în parteneriat cu Asociaţia Spirit Românesc Onlus (Italia) şi cu Centrul Europe Direct Botoşani (România), ca parte integrantă a campaniei #IoVotoUe / #EuVoter, , se menționează într-un comunicat transmis de președinta Europaeus, Miruna Căjvăneanu.

La workshop au participat 20 de membri ai comunităţii de români din Lazio: reprezentanţi ai asociaţiilor, întreprinzători, membri ai societăţii civile, activişti politici. Printre ei s-au numărat şi tineri care vor vota pentru prima oară la alegerile europarlamentare.

La începutul activităţilor a fost expus cadrul legislativ cu privire la alegerile europarlamentare şi condiţiile de participare a cetăţenilor români stabiliţi în Italia. Astfel, a fost subliniat faptul că românii cu reşedinţa în Peninsulă pot alege între a vota pentru candidaţi români sau pentru candidaţi italieni.

Modalităţile de exercitare a dreptului de vot sunt diferite pentru fiecare din cele două opţiuni:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A – Românii din Italia care optează pentru a vota candidaţi italieni trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare din cadrul primăriei în localitatea de reşedinţă până pe 25 februarie 2019. În acest caz, ei semnează o declaraţie pe propria răspundere că nu vor vota pentru candidaţi români.

B – Pentru cei care vor să aleagă candidaţi români, modalitatea de participare la alegeri este mai simplă: ei trebuie să se prezinte în ziua alegerilor cu un document de identitate valabil la una din secţiile de votare organizate de MAE în Italia. Modalităţile de vot, numărul şi locaţia secţiilor de votare vor fi comunicate după ce vor fi publicate informaţii suplimentare de către autorităţile competente (MAE, AEP).

Lucările au continuat cu o dezbatere în care s-a încercat identificarea obstacolelor cu care se confruntă comunitatea în exercitarea dreptului de vot şi stabilirea unor strategii de încurajare a participării.

Iată câteva din problematicile şi ideile luate în discuţie:

– Nevoia de a investi mai mult în educaţia civică a cetăţenilor din diaspora, de încurajare a dialogului, pornind de de la nevoile concrete ale fiecărei categorii;

– Românii nu mai au încredere în politică, de aceea trebuie reconstruită convingerea că votul lor poate schimba ceva;

– Sunt bineveniţi candidaţii din diaspora, credibili, oneşti, care cunosc problemele comunităţii şi candidaţii care au la activ o activitate socială;

– Este binevenită colaborarea între diferite asociaţii şi grupuri, pentru a informa cetăţenii cu privire la drepturile lor, nu doar cele electorale;

– „E mai uşor să ştii ce trebuie, decât să faci ce trebuie” – e unul din mesajele participanţilor, care arată că pentru a putea avea un cuvânt de spus, e necesar ca cetăţenii să devină protagonişti în viaţa socială şi politică, prin vot;

– „Un om, un vot, o voce – alegerile reprezintă momentul cheie al participării şi deciziei cu privire la viitor, de aceea „votul este vocea românilor din diaspora”;

– Este nevoie de fonduri investite în educaţie civică: „mai puţine concerte şi spectacole, mai multă conştiinţă civică”.

Asociaţia Europaeus invită organizaţiile românilor din diasporă să se alăture campaniei, folosind hashtagul #euvoter, cu scopul de a informa cetăţenii români în legătură cu dreptul lor la vot şi cu importanţa participării la următoarele alegeri europarlamentare.

Întâlnirea nu a avut caracter politic, a fost deschisă tuturor asociaţiilor şi membrilor comunităţii de români.

Asociaţia Europaeus invită organizaţiile românilor din diasporă să se alăture campaniei, folosind hashtagul #euvoter, cu scopul de a informa cetăţenii români în legătură cu dreptul lor la vot şi cu importanţa participării la următoarele alegeri europarlamentare.

În urma întâlnirii, a fost realizat video de mai jos, cu mesaje ale participanţilor la workshop, de încurajare a mobilizării la vot.