Vreme rea în Italia, 6 morți și trei dispăruți în urma furtunilor din centrul și nordul țării

Localitatea Livorno afectată de ploi abundente

Furtunile și ploile abundente din ultimele ore din nordul și centrul Italiei au un bilanț dramatic: șase morți și trei persoane date dispărute. Primarul orașului Livorno, Filippo Nogarin, declară: „Ne confruntăm cu o situație dramatică!”, informează 3bmeteo.com.

Vremea rea cu ploi și vânt puternic a cuprins mai întâi regiunile Liguria și Toscana apoi s-a extins și în Lazio, cauzând numeroase pagube la Roma cu alunecări de teren, străzi inundate și ramuri ale copacilor căzute peste autoturisme.

Localitatea Livorno afectată de ploi abundente

6 morți si trei persoane date dispărute la Livorno

Însă cel mai dramatic este bilanțul victimelor umane înregistrate la Livorno, oraș afectat puternic de bomba de apă căzută în timpul nopții trecute care a transformat străzile orașului în adevărate râuri iar noroiul a invadat subsolurile caselor. Și-au găsit sfârșitul șase persoane în aceste condiții, iar alte trei sunt date încă dispărute.

Vânturile puternice de 170 km/oră au creat și numeroase daune materiale

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cele mai afectate sunt cartierele Collinaia, Ardenza și Montenero din Livorno dar și comunele învecinate Stagno și Collesalvetti aflate sub apă, înregistrând daune și întreruperi ale serviciilor publice.

În zona Vicarello, autostrada Firenze-Pisa-Livorno a fost închisă momentan din cauza inundațiilor precum și traficul trenurilor pe linia de cale ferată dintre Cecina, Livorno și Pisa a fost întrerupt.

Plouă și la Roma iar debitul apei căzute continuă să crească în intensitate

Multe străzi inundate și ramuri căzute în diverse zone ale orașului, afectate îndeosebi zona Acilia, cartierele San Paolo și Nomentano.

Închisă temporar via Trigoria, în zona Giovanni Terranova, din cauza căderii unor cabluri electrice.

De asemenea, a fost închisă linia de metrou A, între stațiile Lepanto, Ottaviano și Repubblica și intrările la stațiile din Colli Albani, Arco di Travertino și Furio Camillo.

Prognoza meteo pentru următoarele ore

Atenție în Lazio și Umbria!

În următoarele ore vremea rea va pune stăpânire pe întreaga Peninsulă. Va continua să plouă și să bată vântul puternic îndeosebi în regiunile Lazio și Umbria de nord-vest dar meteorologii avertizează că vor avea loc precipitații și în Veneto și Friuli Venezia Giulia.

În timpul zilei de astăzi precipitațiile vor cuprinde și Campania din sectorul nordic al regiunii ca în cursul nopții viitoare să fie afectate Sardegna și Sicilia.

Ambasada României în Italia informează într-o postare pe pagina sa de Facebook:

Recomandăm cetățenilor români care se află sau doresc să călătorească în Italia, să consulte site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/, pentru informații cu privire la starea vremii, actualizate în permanență, precum și site-ul Serviciului de Protecție Civilă: http://www.protezionecivile.gov.it.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma:

  • +390683523358;
  • +390683523356;
  • +390683523352;
  • +390683523344, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de urgență: +393451473935.