Vreme rea în Italia, un om a murit înecat. Trenuri blocate și școli închise

Emilia Romagna și Sicilia sunt regiunile italiene cele mai afectate de valul de vreme rea de astăzi, 3 mai 2023. Protecția Civilă a emis cod portocalie de alertă meteo pentru insula din sudul țării și cod roșu pentru unele zone din regiunea central-nordică. Armata este pregătită să intervină. Un om a murit și alți doi sunt dați dispăruți.

maltempo-emilia-romagna-3bmeteo-145472

Ploile torențiale care au afectat regiunea Emilia-Romagna, în special provinciile Ravenna și Bologna, au cauzat inundații și evacuări de persoane. Peste 250 de persoane din zona Ravennate au fost nevoite să-și părăsească locuințele, iar drumurile și căile ferate din zonă au fost grav afectate.

Un bărbat de 80 de ani a murit înecat la Castel Bolognese. Potrivit primelor informații bărbatul ar fi mers cu bicicleta pe un drum care fusese închis preventiv și s-ar fi înecat.

700-20230503113233
Inundații la Faenza

Doi oameni sunt dispăruți în Fontanelice, în provincia Bologna, unde o casă s-a prăbușit din cauza vremii nefavorabile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

114410123-6640ffc0-9120-4570-8cb8-d141eb027d3f

Casele și străzile au fost inundate, iar un tronson al străzii Emilia din orașul Castel Bolognese, a fost închis. Gara din Bologna a fost afectată de întreruperea circulației trenurilor regionale pe unele linii. Multe familii au fost evacuate în zonele cu cel mai mare risc.

maltempo ravenna

Școlile din unele localități, precum Faenza, Castel Bolognese, Selva și San Martino di Molinella, au fost închise ca măsură de precauție. Primarii au sfătuit locuitorii din zonele afectate să nu se deplaseze cu mașina și să se refugieze la etajele superioare ale caselor.

Circulația trenurilor regionale a fost oprită pe mai multe tronsoane din Emilia-Romagna, inclusiv între Faenza și Forlì (pe linia Bologna-Rimini), Russi și Lugo (pe linia Bologna-Ravenna), Russi și Granarolo (pe linia Faenza-Ravenna) și între Lavezzola și Mezzano (pe linia Ferrara-Ravenna). Suspendarea circulației a fost necesară din cauza creșterii nivelului apelor râurilor Montone, Lamone, Senio și Santerno, datorită ploilor puternice și persistente.

La Conselice, locuitorii evacuați au fost adăpostiți într-un centru sportiv. În Ravennate, cele mai critice situații au fost provocate de râurile Lamone și Montone, în localitățile San Pancrazio, Ragone, San Marco, Santerno, Ammonite, Mezzano, Glorie și Torri. Mai multe poduri și drumuri provinciale au fost închise în zona Bolognese, iar drumul Statale della Futa, în munții Apenini, a fost închis în zona Loiano din cauza unei alunecări de teren.

La Castel Bolognese, străzile din centru au fost inundate de creșterea nivelului apei râului Senio. Primarul a dispus închiderea școlilor și a străzii Via Emilia în mai multe puncte, unde nivelul apei a crescut semnificativ.

emilia-romagna-maltempo-faenza-kayak-1280x689

Pompierii din Forlì-Cesena au avut o noapte de muncă intensă, intervenind în zeci de cazuri cauzate de ploile puternice, alunecări de teren și inundații. În comunele Dovadola și Modigliana, 12 persoane au fost evacuate.

Situația a fost deosebit de delicată în bazinul râului Tramazzo, unde numeroase drumuri și linii electrice au fost afectate de alunecări de teren. Probleme au apărut și în Predappio Alta, unde o alunecare de teren a afectat conducta de gaz, provocând întreruperea furnizării acestuia. Tehnicienii de la Hera au lucrat pentru a repara conducta.

photo_2023-05-03_11-55-04

Intervenții au fost efectuate și în Cesenatico, pentru a elimina apa acumulată în subsoluri și la parterul clădirilor. Situația a fost similară în Forlì, în zona adiacentă râului Montone, unde pompierii și protecția civilă au folosit pompe pentru a evacua apa din subsoluri, garaje și diverse spații. În Forlì, nivelul maxim al râului Montone a fost atins la ora 3 dimineața, cu un nivel hidrometric de 4,20 metri. În Castrocaro, râul Montone a inundat unele zone, fără a provoca daune majore. Râul Ronco a atins nivelul maxim hidrometric la ora 5 dimineața, cu 6,22 metri.

Potrivit datelor furnizate de Arpae, în zona Forlivese au căzut între 60 și peste 200 de milimetri de precipitații de la începutul perioadei de vreme nefavorabilă. În localitatea Ì s-au înregistrat 65,4 milimetri de precipitații, în Rocca San Casciano 137 milimetri, în Civitella 142 milimetri, în Tredozio 153 milimetri, în Castrocaro 165 milimetri și în Trebbio 260 milimetri. Barajul artificial de la Ridracoli este aproape plin și este posibil să se producă o nouă revărsare, similară celei din săptămânile precedente.