Weekend cu vreme rea în Italia, pentru sâmbătă sunt prevăzute furtuni puternice. Principalele zone afectate

În primul sfârșit de săptămână din această lună sunt prevăzute furtuni și inundații care vor afecta mai multe provincii din Italia, iar meteorologii anunță chiar și zăpadă în zonele muntoase, informează ziarul La Repubblica. Două perturbări intense ale oceanului Atlantic, conduse de un ciclon profund între Anglia și Franța, vor ajunge în Italia în acest weekend.

Furtunile vor fi conduse de un vânt intens, de tip sirocco, care va agita totodată apele mării, dar va crește apoi temperaturile, în special în sud, unde cerul va rămâne destul de senin și în Puglia vor atinge 35 de grade, mai scrie sursa citată. Vremea urâtă va începe chiar de astăzi, 2 octombrie 2020, și va afecta nord-vestul Italiei, iar sâmbătă se va muta spre est, coborând apoi în Toscana, Umbria și Lazio. La Roma și Florența (Firenze) sunt așteptate ploi și furtuni foarte puternice. Vântul sirocco ar putea aduce, de asemenea, prima apă înaltă din acest an la Veneția (Venezia).

În regiunea Liguria, autoritățile locale au anunțat alertă portocalie de vreme rea, pompierii fiind nevoiți să intervină chiar și în noaptea trecută din cauza inundațiilor sau pentru a curăța drumurile unde au avut loc mici alunecări de teren. La acestea se adaugă și crengi de copaci rupte de vântul puternic care bătea cu 120 km/h, conform informațiilor din presa locală.

În localitatea Riva Trigoso de lângă Genova sunt preocupări mari în privința inundațiilor, motiv pentru care primarul, Valentina Ghio, le-a cerut localnicilor să nu iasă din case în aceste zile decât dacă este necesar. Totodată, râul Vara din Liguria, care a depășit nivelul maxim de alertă, a ieșit din matcă în mai multe locuri din Sesta Godano și Varese Ligure, unde a provocat inundații și întreruperea circulației pe unele drumuri provinciale. Potrivit experților de la ARPAL (Agenzia Regionale per la Protezione dell’Ambiente Ligure), marea crește și sunt așteptate furtuni care vor provoca valuri cu înălțimea între 6 și 8 metri și o frecvență de 7-8 secunde, permițând valului să „încarce” o mulțime de energie care ar putea provoca pagube de-a lungul coastei.

Și în regiunea Piemont sunt așteptate perturbații ale vremii, aproape toată regiunea fiind sub alertă portocalie momentan, cu excepția zonei vestice unde alerta este galbenă. În provincia Alessandria autoritățile au decis închiderea temporară a mai multor școli, ca măsură de precauție.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ne așteptăm la inundații la scară largă, alunecări de teren de suprafață și o creștere minoră a cursurilor de apă, în special după-amiază, iar în cursul zilei de sâmbătă vor fi afectate și cursurile principale de apă. Zăpada își va face simțită prezența inițial la altitudini de 2.500-2.600 de metri, va ajunge până la 3.000 de metri, apoi va coborî din nou la o altitudine de circa 2.000 de metri”, anunță ARPA Piemonte.

În localitatea Cittiglio din provincia Varese 15 persoane au fost nevoite să-și abandoneze casele, în mod preventiv, din cauza alunecărilor de teren din zonă, se mai precizează în informațiile din presa italiană.