Zbor Wizz Air anulat la Iași din cauza unei adolescente care și-a aprins o țigară electronică după decolare

Aeronava Wizz Air care a decolat duminică, 2 octombrie, la ora 11:50, de pe aeroportul din Iași cu destinația Tel Aviv (Israel), s-a întors la sol după ce o tânără de 17 ani și-a aprins o țigară electronică imediat după decolare și a refuzat să o stingă la somațiile personalului de bord. Pilotul a luat decizia de a reveni pe aeroport și pentru faptul că doi prieteni care o însoțeau pe tânăra respectivă au început să înjure însoțitorii de zbor, informează Observator.

Regulamentele de aviație nu permit zborul cu obiecte ce pot provoca incendii

Pasagera problematică a fost dat jos din avion, însă partenerii ei au continuat să facă scandal, moment în care pilotul a anulat de tot cursa. Aproximativ 212 pasageri, prezenți la bordul aeronavei, s-au trezit că nu vor mai ajunge la destinație, cel puțin nu la ora programată.

Reprezentanții Poliției de Frontieră Iași, au transmis, că un cetățean israelian în vârstă de 20 de ani, care a adresat injurii şi ameninţări membrilor echipajului, a fost amendat cu suma de 4.000 lei, iar fata care și-a aprins țigara electronică și un alt tânăr american au fost sancţionați contravenţional pentru încălcarea prevederilor legale privind fumatul în spaţii publice, respectiv pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice.

Redăm mai jos comunicatul Poliției de Frontieră de la Aeroportul din Iași:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În data de 02.10.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Iași au fost solicitați, prin intermediul turnului de control, de către comandantul unei aeronave, care a decolat în direcţia Tel-Aviv, să intervină la bordul acesteia deoarece un pasager nu ascultă indicaţiile membrilor de echipaj.

Căpitanul a luat decizia revenirii avionului la sol, întrucât o persoană de sex feminin, cetăţean israelian în vârstă de 17 ani, a manifestat un comportament necorespunzător ignorând indicaţiile membrilor de echipaj privind interzicerea fumatului la bordul aeronavei.

Ca urmare a deciziei căpitanului privind debarcarea persoanei în cauză, alţi doi tineri aflaţi în avion au devenind recalcitranţi, manifestând reacţii nejustificate. Astfel, un cetăţean israelian, în vârstă de 20 de ani, a proliferat injurii şi ameninţări la adresa membrilor echipajului, iar un cetăţean american, în vârstă de 17 ani, a manifestat un comportament recalcitrant la adresa autorităţilor.

Având în vedere comportamentul persoanelor în cauză, căpitanul a considerat că nu poate efectua zborul în condiţii de siguranţă, sens în care a luat decizia anulării zborului către Tel-Aviv.

- Continuarea după publicitate - zandra.ro%20

Pe timpul procedurii de debarcare reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au intervenit, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi şi al Brigăzii Antitero SRI Direcţia Iaşi, pentru calmarea situaţiei si debarcarea pasagerilor din aeronavă în ordine .

În conformitate cu prevederile legale în domeniu (Legea 21/2020 privind Codul aerian), poliţiştii de frontieră au sancţionat contravenţional cetăţeanul israelian în vârstă de 20 de ani, care a adresat injurii şi ameninţări membrilor echipajului, cu suma de 4.000 lei pentru săvârşirea fără drept a oricărui act de violenţă fizică sau verbală asupra unei persoane aflate in perimetrul unui aeroport (art. 126, lit. x) coroborat art. 127 lit. a).

Celelalte două persoane, care au manifestat comportament neadecvat, au fost sancţionate contravenţional pentru încălcarea prevederilor legale privind fumatul în spaţii publice, în cazul tinerei care a fumat la bordul aeronavei, precum şi pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice pentru cetăţeanul american.”