Zboruri deviate de pe un aeroport din Italia din cauza temperaturii ridicate a pistei și a altor factori atmosferici

Conducerea aeroportului Olbia din regiunea italiană Sardinia a fost forțată să devieze o serie de zboruri în după-amiaza zilei de luni, 24 iulie 2023, după ce temperatura pe pistă a atins un nivel alarmant de 47 de grade Celsius.

Conform ziarului La Repubblica, condițiile meteorologice toride, combinate cu fenomene atmosferice complexe, au pus în pericol siguranța aeronavelor și a pasagerilor.

Trei aeronave, toate operate de easyJet, nu au putut ateriza la Olbia și au fost redirecționate către alte aeroporturi.

Zborurile care proveneau de la Amsterdam și Milano au fost forțate să aterizeze la Cagliari, în timp ce un zbor din Paris a fost redirecționat către aeroportul din Alghero.

Se pare că arșița din Sardinia nu dă semne de oprire, ceea ce a condus la o serie de întârzieri ale zborurilor sosite din Bologna, Napoli, München și Düsseldorf.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Însă, nu doar căldura extremă a fost de vină pentru această situație. O combinare a factorilor atmosferici a creat condiții de zbor periculoase.

În dimineața zilei de luni, un vânt puternic a suflat peste regiunea Gallura din Sardinia, accentuând dificultățile.

În ciuda faptului că aeroportul a rămas tehnic deschis, majoritatea companiilor aeriene au fost obligate să-și devieze zborurile către Alghero și Cagliari sau să întârzie plecările.

Mai mult, o ceață densă, cauzată de aceeași variație atmosferică, a învăluit zona, sporind riscurile pentru avioanele care se apropiau de aterizare.

Un fenomen meteorologic numit „wind shear” (gradient de vânt) care implică o variație bruscă a vântului în intensitate și direcție, a reprezentat un risc suplimentar pentru piloți, provocând probleme de echilibru la aeronave.

În acest context, aeroportul Olbia Costa Smeralda și companiile aeriene operează cu maximă prudență, luând decizia corectă de a nu risca siguranța pasagerilor și a echipajelor.